Најновија одлука Вучићевог режима да забрани скупљање потписа за подршку изборним листама у канцеларијама политичких партија готово у потпуности нарушава уставно право грађана да равноправно учествују у изборном процесу. Више је него очигледно да је власт себи и својим омиљеним опозиционим групацијама омогућила да лако сакупе потребне потписе, а да је потом користећи се епидемијом корона вируса донета одлука да се сви ми који смо за власт неподобни онемогућимо да учествујемо у изборима. Сада ми који смо поштовали процедуре и законе долазимо у позицију да нпр. у Краљеву морамо да возимо више од 70 километара људе да потписују изборну листу и то у условима у којима по цео дан са свих националних фреквенција иде обавештење да се грађанима не препоручује да излазе из својих домова, а поготово да не иду на места где се окупља већи број људи.

Са друге стране, врло је симптоматично да изборне листе које су имале ненормалну заступљеност на националним фреквенцијама, све до једне предају потписе више од 10.000 бирача иако за већину њих нико није видео нити једно место где су скупљали потписе и нити једног човека који је код нотара оверио подршку тим листама. Ми из коалиције Народни блок имамо индиције да су потписи за фаворизоване листе дошли уз помоћ власти и зато ћемо преко својих представника у Републичкој изборној комисији тражити увид у достављене спискове како бисмо јавност могли о томе да обавестимо.

Због свега, захтевамо од власти да или по угледу на Велику Британију због пандемије корона вируса изборе одложи или да омогући да се изборне радње врше како је то дефинисано Уставом Републике Србије и законима који регулишу ток изборног процеса. Сва међурешења и мешетарења којима је власт склона су лоша и ми из Народног блока ћемо се таквим стварима оштро супротставити!

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет (оснивач опозиционе коалиције Народни блок)