Власт у Србији се спрема да на самиту у Београду крајем јануара финишира стварање зоне тзв. „мини Шенгена“, а што у пракси практично значи формирање  неке врсте  лабаве конфедералне уније између Албаније, Северне Македоније и Србије. Без било какве јавне дебате, одлуке Народне скупштине и организовања поштеног референдума, режим Александара Вучића се спрема да државност и суверенитет Републике Србије умањи и у једном делу пренесе на унију која се формира. Посебно је опасно то што се „мини Шенген“ планира на оном делу територије Западног Балкана на којем живе Албанци који имају јавне и неприкривене територијалне аспирације према Србији и то не само на територији Косова и Метохије. На овај начин се сви безбедносни изазови које тренутно имамо додатно усложњавају јер се стварају легални предуслови да „прљави“ нарко капитал несметано улази у нашу земљу и да се тим новцем купују некретнине на југу централне Србије, али и у већим градовима попут Београда, Ниша и Новог Сада. Сматрамо недопустивим и то да власт крах своје економске политике и масовно исељавање становништва надомешћује оваквим споразумом и другим такође тајним и нетранспарентним уговорима којима се омогућава насељавање миграната на територију Републике Србије.
 
Шта нама који се противимо овој самовољи власти преостаје да урадимо? Пре свега морамо издејствовати да се ова тема издвоји из предизборне кампање коју режим свакодневно интензивно води и којом покушава да угуши све гласове који се противе унији са Албанијом и Северном Македонијом. На сваки начин се мора борити да се проблематика „мини Шенгена“ јасно предочи грађанима уз снажан захтев да се о чланству Србије у овој унији може говорити тек после одржаног поштеног референдума на којем би медији били апсолутно отворени за дебату и на којем би морало да се изјасни више од педесет процената од укупног броја бирача у Србији. Да би се ово постигло неопходно је што хитније формирати широки друштвено-политички фронт састављен од угледних појединаца, политичких странака и других организација које се противе уласку Србије у унију са Албанијом и Северном Македонијом. На овај начин би се формирала једна реална и јака политичка снага која би била противтежа власти, а и предупредиле би се акције режима које се спремају и у оквиру којих се планира да се преко подобних групација издувава енергија противника „мини Шенгена“.
 
Најављени самит који се за крај јануара планира у Београду треба да буде кључни дан у којем треба показати јасну вољу народа. Уколико будемо били сложни сви ми који се противимо „мини Шенгену“ нема никакве дилеме да ће режим на челу са Александром Вучићем морати да устукне јер према свим релевантним истраживањима грађани не желе да улазе у било какву унију са државама као што су Албанија и Северна Македонија јер су свесни свих негативних ефеката по државу и сваког држављанина Републике Србије.
 
Ми из коалиције Народни блок позивамо на договор и заједничку борбу јер смо дубоко свесни да је ово тема око које не би смело да буде подела нити јефтиног политиканства. Јединствени друштвено-политички фронт је императив, а грађани ће сигурно знати да препознају свачије намере.
 
 
Лидери опозиционе коалиције Народни блок
(Велимир Илић, генерал Момир Стојановић и Мирослав Паровић)