У препуној великој сали апатинског Синдиката, у суботу је одржана трибина новоформиране коалиције на републичком нивоу, под називом „Народни блок“ који, за сада, чине Народни слободарски покрет (НСП), Нова Србија (НС) и ГГ „Искрено за Ниш“. Истог дана, обележена је и трећа годишњица постојања НСП-а.

Након интонирања химне и поздравне речи домаћина скупа, Перице Попића, председника ОО НСП-а Апатин, минутом ћутања одата је пошта недавно преминулом потпредседнику ОО НСП-а Мирку – Мирану Цветићанину и дугогодишњем председнику општине Апатин, Живораду Смиљанићу, преминулом 14. децембра прошле године.

 ПОПИЋ: МИ СЕ, НИКАДА, НЕЋЕМО ШАЛИТИ СА ВАМА!

Поздрављајући госте, али и бројне суграђане, од којих су многи остали пред вратима сале, Попић је истакао да НСП излази на предстојеће изборе у оквиру коалиције „Народни блок“. Истакао је да то није била лака одлука, посебно у условима вештачки подељене јавности по том питању.

-Најгоре је не покушати ништа. Бојкот јесте легалан, али ми немамо право да сада одустанемо, поготову не у Апатину, где је власт узета другим методама, а не на изборима, уз поруку „ми смо се само мало шалили са вама“, која је дуго стајала на билборну код кружног тока, да се добро види, истакао је Попић.

Он је нагласио да се слободари не плаше, да ће и даље гласно говорити о аферама локалног СНС-а, да ће иза сваке изјаве стати својим именом, не скривајући се иза имена лидера, јер кад победе, власт на локалу ће вршити људи из ове средине због чега је јако важно да грађани обрате пажњу на имена, која ће се налазити на изборним листама. Уколико опет победи СНС, тврди, Апатином неће владати они који се налазе на изборној листи, али ни Вучић, већ неко из Сомбора, Оџака или Новог Сада, као и до сада.

-Ја требам да се фокусирам на оно што грађане на локалу занима. То није Крушик, већ зашто нема финансијског извештаја за напредњачко чедо, МЗ у Ромском насељу. То није плагирани докторат Синише Малог, већ зашто је Нада Топчагић за три сата „тамбурања“ на Тргу добила 15.000 евра, на чега одговора још увек нема. Да ли требам да се бавим српским мерцедесом, а немамо одговор шта се догађа са фамозном украјинском инвестицијом, где је нестала, ко је кога преварио, не требам да говорим о плантажи дроге у Старој Пазови, а град нам врви од мигрината, зашто да причам о Информеру и Пинку, када нико од опозиције не може да се појави у локалним медијима који се финансирају из буџета, зашто да се бавимо калдрмом Горана Весића, кад имамо пристан који нису три године у стању да поправе, зашто да се бавимо Лончаром и Вулином, кад већ на два наша поднеска о нелегитимном вршењу дужности директорке Бање „Јунаковић“, Драгане Мрђенов, нико не реагује, што је скандал, зашто да се бавимоБранком Коцкицом и Жељком Самарџићем, кад то исто имамо у Апатину у ЈКП, где се примају апанаже од неколико десетина хиљада динара, па чак и председници општинских одбора, а да се не долази на посао. Зашто да се бавимо гашењем пожара на Старој планини, кад имамо нашу фамозну рупу према Пригревици, чија санација је коштала грађане преко осам милиона динара? Полиција није неспособна, него им ова власт не дозвољава да ради, навео је Попић, подржан огромним аплаузом присутних грађана.

На крају излагања подсетио је да нам се, од 2016. године, није догодило ништа лепо и да НСП и „Народни блок“ имају снагу, енергију и вољу да крену и „помере град са места, где је стао пре три године“.

-Обећавам да ћемо бити поштени и да се, за разлику од ових данас, никада нећемо шалити са вама, поручио је, на крају свог излагања, Перица Попић, председник ОО НСП Апатина.

 ПАРОВИЋ: НЕЋЕМО СЕ СМИРИТИ ДОК ВАМ НЕ ВРАТИМО ДРЖАВУ!

 Мирослав Паровић, председник НСП-а, излагање је почео причом о „Маршу на Дрину“, као једној од највећих српских песама, симболично описујући њен утицај на српски народ кроз деценије.

-Била је забрањена од 1945. године. Када је Иво Андрић, 1961. године добио Нобелову награду у Штокхолм је понео само једну стару плочу и то „Марш на Дрину“, тражећи од организатора да је пусте док буде примао награду. Чули су је људи целог света, постала је позната и 1965. године се снима филм којим се и она враћа на велика врата у српски народ и буди у нама национали понос. Данас је један други велики човек, не Србин по пореклу, али борац за правду за Србију, писац Петер Хандке, добио Нобелову награду за књижевност, али са 25 година закашњења. Четврт века је требало да правда пронађе свој пут. То је симболика коју не смемо игнорисати. Време је да ми, као народ, подигнемо главу и снажно поставимо српско национално питање на Балкану, рекао је Паровић.

Он је нагласио да данашња српска власт, уместо свог, отвара туђа национална питања, осим осталих и албанско. Као национални интерес, каже, власт истиче улазак у мини Шенген и балканску унију са Албанијом и Северном Македонијом, изградњу аутопута Ниш – Драч, могућност да албански сељак продаје на српским пијацама…

-О свему мора да се пита народ, то је став „Народног блока“. Народ има право да одлучује о битним питањима, а то је свакако државно окружење у којем хоћемо да живимо. Кад их питамо шта то раде, на све нам одговарају исто – да су они ти који су добили изборе?! Шта то значи? Јел’ то перспектива, пита се Паровић и додаје да је на грађанима да ли ће изабрати људе који „праве штелу и комбинацију“ или оне који ће стварити државу и поштовати устав и закон.

-Баве се препродајом дроге, извозом миграната (један од кумова власти их преузима у Прешеву, пошто је аутопревозник и довози их овде), одакле се шверцују преко границе и за то добијају паре, а ми зато долазимо на црну листу Европе. Исти ти мигранти нам праве проблеме и, уколико се не супротставимо, бићемо гетоизирани, објашњава Паровић.

Он је додао да се „Народни блок“ залаже за институције, државу у којој ће се поштовати устав и закони, у којој ће грађани знати да је њихов глас вредан, у којој ће се људи питати о стању у држави, а не бежати у иностранство.

-Ми ћемо народу вратити државу, право да одлучује о свом и животу своје породице, улице, града, нације… Зато смо се окупили. Наша деца имају право да живе овде а ми обавезу да им обезбедимо да живе у нормалним условима и зато је одговорност на нама. Нећемо се смирити док вам не вратимо државу и то вам обећавам. На вама је да процените вреди ли се борити за онај „Марш на Дрину“, са почетка ове приче, поручио је, на крају,  Мирослав Паровић.

ВЕЛИМИР ИЛИЋ: НА АУТОПУТЕВИМА УКРАДЕНО 720 МИЛИОНА ЕВРА!

 -Ја сам цео живот желео да направим добру државу у којој ће се наставити традиција оног што смо некад имали, у којој ћемо само ићи напред, знати ко су нам пријатељи, са ким ћемо радити и сарађивати. И увек су то кварили исти људи, који су се појављивали кад се прави Влада и стварају институције. Ја сам желео да помогнем, обећао сам Томи (Николићу) подршку и помогао сам му. Он се после изгуби, доведе нам Ану, Синишу Малог, Весића, Динкића, Бебу Поповића и све врати назад… Кад сам видео шта се ради, нисам могао више да издржим и изашао сам, започео је своје излагање Велимир Веља Илић, лидер Нове Србије, чланице „Народног блока“.

Илић тврди да читаве фамилије раде за Владу, да све те послове несрећни министри потписују, да је на аутопутевима украдено 720 милиона евра, за чега постоје сви папири.

Он је нагласио да је данас у Србији основно обележје – страх, а да он не жели у таквој земљи да живи. Уземљи у којој се они који указују на криминал хапсе, одлучио је да се прикључи „Народном блоку“ и нешто уради.

-Зато власт и прави само аутопутеве, Бата има фирму, кумови, Зоранин муж, и то је породична фирма. Пољопривреда никог не интересује, као ни енергетика. Народ плаћа колико год му испоставе рачун. Ту су још и извршитељи, највећа банда пљачкаша која се појавила у Европи у историји. Без пуноважних решења и пресуда, купе, отимају, пљачкају, узимају проценте и пуне касу. Буџет се пуни утеривањем дугова, јер предузећа не раде. Отварамо шнајдераје, продајемо јефтино радну снагу и сви нас користе. Шта има горе на свету него да Влада гаји марихуану и још је субвенционише средствима за пољопривреду!? Свуда у свету би пала и Влада и председник и премијер. Отац министра полиције шверцује оружје, продају се гиганти, аеродроми, ово нема нигде, навео је Илић пуно разлога због којих је изашао из Владе.

Вучићу је, као министар грађевине, како каже, одбио да потпише као приоритет изградњу аутопута Приштина – Ниш. Он му је само одговорио да има ко хоће.

-То је Зорана, она све хоће. Има ли веће клетве за Србију него да на челу војске буде Вулин, преварант који је био ослобођен војске са лекарским уверењем шизофреније? Цела Влада је славила јер је “Брнабићка добила сина“… У Влади нема инжењера, највећи мозак у техници им је Вучић, који никада није радио ни минут, а сад постаде научник. Марко Ђурић брани Косово!? Народ је заплашен. Због свега тога морамо се борити и истрајати у томе. Морамо да направимо државу и институције. И јаке локалне управе. Сваки град мора да живи, сељак не сме да плаћа акцизу за гориво, пензионер не може да живи са 12 до 15 хиљада динара, 33 посто становништа је прешло границу сиромаштва, навео је Илић и додао да су то јаки разлози за борбу против овог зла од власти.

Такође је нагласио да „Народном блоку“ прилазе и други и да ће, за кратко време, бити бројчано много јачи него данас.

ГЕНЕРАЛ СТОЈАНОВИЋ: СРБИЈА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ЗЕМЉА СТРАХА

 На суботњој трибини грађанима се, испред ГГ „Искрено за Ниш“, обратио генерал Момир Стојановић, некадашњи шеф Војно-обавештајне службе.

-У земљи која живи животом једног човека, у земљи страха, лажи и обмане, из које одлази младост, а коју насељавају мигранти, у земљи купљених диплома и плагираних доктората, у којој син потписује дозволе, а отац извози наоружање, у земљи отетих институција, у којој се власт схвата као плен, бављење политиком није ствар избора, већ ствар одговорности према прецима, а још веће према потомцима, овим речима започео је излагање генерал Стојановић.

-Служио сам држави целог живота, бранио је кад је било потребно и сада, када срља у пропаст, желим и морам да покушам нешто да урадим. Било је разних ситуација, од 1981. године до данас, али сам по први пут уплашен.Шта ће бити са овом земљом уколико се ови процеси наставе? Бојим се да ће трежњење од Вучића бити дуго и болно. Срби воле вође, од Вучића правимо свеца, али у њему немамо вођу достојног Србије, сматра генерал Стојановић.

По њему, основни проблеми су запошљавање, инвестиције и инфраструктура.

-Председник је недавно усхићено изјавио да је стопа незапослености испод десет одсто. Верујем да је то тачно, али нам школована омладина посао налази у другим земљама и овде нису на евиденцији незапослених. Запошљавају се само чланови владајуће партије. На шест месеци, како би ихстално уцењивали. Ми у „Народном блоку“ желимо правду и једанке шансе за све, каже Стојановић. 

Говорећи о инвестицијама, каже да се ради о нископрофитабилним индустријама, где су плате око 35 хиљада динара.

-Ми смо направили тржиште јефтине радне снаге, инвеститоре  ослободили плаћања пореза на доходак десет година, дали субвенције неколико милиона евра, бесплатно земљиште, воду, струју – па тако би сви  могли успешно да послујемо!По нама, субвенције давати домаћим малим и средњим предузећима и породичним фирмама, то је оно што ће подићи Србију, објашњава генерал Стојановић.

Кад је о инфраструктурним пројектима реч, власт се, каже поноси њима. Вучић отвара коридоре и путеве, али је проблем колико они коштају, наводи Стојановић и истиче:

-Цена километра је највећа у свету! Путеви се граде од кредита Европске банке за обнову и развој. Коштуница је пре 10 година оставио 7 милијарди дуга, а ми данас дугујемо 24 милијарде. Немамо ништа од тога што ћемо рећи да је био најгори владар у савременој историји Србије, кад нам је земља отишла, када морамо да све „дезинфикујемо“, јер је све загађено – морал, породица, црква и зато, као војник, не пристајем на то, рекао је Стојановић.

Бурним аплаузом поздрављен је део његовог говора о резервистима и добровољцима са нашег подручја.

-Овај крај је претрпео много у рату и због тога имате сво моје поштовање. Недавно сам обишао ветеране. Нико неће два месеца да их прими на разговор, а држава слави дан ветерана. Ово је земља апсурда. Они траже да примају неки борачки додатак, да породице погинулих примају борачке пензије, јер немају од чега да живе. Залагаћемо се да дезертери не могу да обављају ни једну јавну функцију у овој земљи. Побегли су док сте ви крварили, развијали бизнис и сад се вратили да би ми радили код њих као најамни радници, рекао је генерал Момир Стојановић, наглашавајући да се Народни блок“ залаже за домаћинску, патриотску, искрену и поштену Србију, у којој се грађани морају  ослободити страха и вратити себи.

Снимак трибине можете преузети овде: ТРИБИНА АПАТИН 14.12.2019.

Извор: Апатинске новине, 15.12.2019.