Народни слободарски покрет је недавно формирао предизборну коалицију за републичке изборе. Шта нам можете рећи о томе?

Формирана је прва озбиљна коалиција за предстојеће изборе у Србији коју иницијално чине Нова Србија, група грађана Искрено за Ниш генерала Момира Стојановића и Народни слободарски покрет. Народни блок ће бити отворена коалиција и до расписивања избора обавиће се разговори са свим политичким опцијама и локалним групама грађана које желе у заједничку борбу за враћање достојанства обичном човеку и држави Србији.

Шта су главне политичке одреднице те коалиције?

Данас је неопходно окупити се око пет главних задатака и то: демократизација државе, декриминализација друштва, заштита Уставног поретка, дефинисање дугорочног националног плана и стратегије и постизања пуне војне и политичке суверености државе. Из тог разлога ми сматрамо да на изборе треба изаћи чак и под овако лошим условима и тиме омогућити да грађани на гласачком листићу имају макар једну праву и респектабилну опозициону политичку опцију. Не сме се власти препустити цео изборни политички простор.

Како гледате на проглашени бојкор избора од стране дела опозиције? Да ли се плашите етикете да сте Вучићеви?

Део опозиције који је прогласио бојкот избора на то има легитимно политичко право, али бојкот није успео да артикулише и покрије читав опозициони спектар и зато је неопходно направити и једну јаку изборну листу. А разних етикета се не плашимо, поготово јер нисам баш сигуран да и они који су сада за бојкот неће на крају променити мишљење.

На који начин ћете наступити на изборима у Шапцу?

У суштини Народни блок је направљен као коалиција за све нивое избора. Наравно, на локалима постоји слобода да се коалиције проширују и у некој мери модификују и на тај начин прилагођавају специфичностима које постоје у различитим крајевима Србије. Наш став је да у Шапцу на једној листи треба да буду све релевантне политичке опције које на локалу нису нити уз СНС нити уз градску власт јер само на тај начин избегавамо конфронтацију на „живот и смрт“ и омогућујемо политичку и институционалну стабилност града.

Да ли у том правцу са некиме преговарате?

Ми имамо коректне односе са готово свим политичким актерима у Шапцу и наравно да са многима разговарамо о потенцијалној сарадњи. Сви смо свесни веома специфичне политичке ситуације у којој се наш град налази и морам признати да се помало плашим те приче „Шабац као симбол отпора СНС-у“ јер то значи да ће борба око симбола бити жестока и са укљученим бројним страним факторима. Зато и износим јавно предлог да се сви ми други окупимо на једној листи како би грађани добили једну рационалну политичку опцију за коју могу да гласају и да буду сигурни да тиме обезбеђују нормалност у нашем граду.

Извор: Подринске новине