Гостујући у једној од емисија на телевизији са националном фреквенцијом Председник Србије, Александар Вучић је рекао како је погрешно борити се за територије и да је сада кључно борити се за људе јер према његовим речима данас постоји трка  у томе ко ће довести квалитетније кадрове у своју државу. Ова порука је слична као и када је недавно председник Вучић објашњавао да је погрешно што се као пијани плота држимо приче о Косову и Метохији док нам је са друге стране горући проблем тај да имамо негативне трендове у наталитету. У преводу, делује да председник мисли или пак само покушава да увери грађане Србије да уколико се решимо Космета и генерално уколико престанемо толико да се бавимо територијама да ћемо онда почети да се рађамо и да ће стати одлив становништва.

Једноставном анализом стања у државама у које грађани Србије масовно одлазе да живе и раде можемо побити ове председникове ставове. Немачка се територијално проширила припајањем Источе Немачке иако је у исто време била у трци за квалитетном радном снагом. Шпанија није дозволила сепаратизам и одвајање Каталоније, дакле веома је бринула о територији иако истовремено активно ради на довођењу младих и образованих људи. Дакле, нема примера у Европи на којем су се државе одрицале дела територије у замену за привредни раст јер као што се нико није обогатио продавајући дедину њиву коју је наследио тако ни државе не могу да постоје уколико не брину истовремено и о грађанима и о територији. Са друге стране, чак и у најразвијенијим државама постоји проблем недовољног рађања тако да је погрешно то питање везивати само и искључиво за економију јер пре свега проблем је идеолошки и културолошки јер за децу треба жртвовати доста од личног конфора за шта је савремени човек све мање спреман.

Истине ради главни узрочник масовног одласка народа из Србије јесте висок степен криминала и корупције у друштву. Просечан грађанин је све више свестан да не постоје институције које га могу заштитити од свеприсутне мафијашке логике што ствара осећај несигурности и безнађа, а о чему постоје бројне социолошке студије које управо доказују директну везу степена криминала и корупције у неком друштву са осећајем припадности истом па тако државе са вишим степеном криминалитета имају много мање лојалне грађане. Не знам колико је државни врх тога свестан, али много младих и образованих људи бежи из Србије згађени одлуком власти да уместо обарања министра Синише Малог крене у рушење Београдски универзитет који је званично и институционално доказао плагијат доктората. Примера ради, у Немачкој је министар којем је доказан плагијат летео истог часа и тамо народ на таквим примерима види да институције државе функционишу и баш због тога се осећају сигурно.

Институције и држава која функционише су нам свима потребни и онога часа када се тиме позабавимо почеће да расте и поверење грађана, а самим тим ће се смањити миграције па ће се аутоматски повећати и наталитет. Дошло је време да се власт са Александром Вучићем на челу јасно одреди да ли је за или против успостављене мафијашке логике у којој је све дозвољено па и драстични примери сукоба интереса носиоца највећих државних функција, а што је чак и Уставом забрањено. Уколико су против криминала и корупције онда ће власт под хитно решити нагомилане афере и показати грађанима да је са мафијашким системом готово. Уколико то власт неће, не сме  или пак не може онда је време да на челне позиције у држави дођу они који хоће, смеју и могу да Србију обнове као државу. И ако ме неко пита због чега сам заједно са Велимиром Илићем и генералом Момиром Стојановићем формирао прву озбиљну опозициону коалицију, Народни блок одговор је једноставан, желимо да кроз спој искуства и младости грађанима дамо јасну алтернативу и фер понуду: „Да заједно вратимо државу у руке народу!“

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет