Ми из Народног слободарског покрета изражавамо дубоку забринутост због споразума о прављењу власти на нивоу Босне и Херцеговине, а којим је назначено да Република Српска пристаје на даље НАТО интеграције. За нас ово представља директно кршење статуса војне неутралности коју је Република Српска прокламовала по угледу на Србију што може да буде увод у много шире геополитичке промене у нашем региону.

Наиме, познато је како је до 2012. године постојао прећутни договор власти у Београду и Бањалуци о томе да Република Српска буде нека врста ледоломца за НАТО интеграције и да је Србија у тим интеграцијама прати. Од тада па практично до јучерашњег дана ова доктрина је промењена на много логичнију и по српски национални интерес бољу позицију по којој је Република Српска одлучила да у погледу НАТО пакта следи Србију, а то је значило одржавање позиције војне неутралности.

Оно што се поставља као питање је то да ли овај политички заокрет власти у Републици Српској значи померање и у позицији власти у Србији? И оно што је кључно, да ли се после овог договора Босна и Херцеговина у свом пуном капацитету укључује у притисак да Србија потпише споразум са тзв. Републиком Косово чиме се отвара пут ка брзом процесу потпадања под пуни НАТО протекторат читавог региона?!

Информативна служба Народног слободарског покрета