Фото: илустрација

Одбор за стандардизацију српског језика упутио је предлог Конференцији универзитета Србије, да се уведе учење српског језика на факултетима у трајању од годину дана. Ми, Слободари, подржавамо овај предлог.

Питање језика у српском друштву није први пут постављено, оно је одувек повод научне расправе, не само лингвистичке и филолошке, већ и философске, и политичке. Али, данас, када се колоквијално комуницира са изузетно малим бројем речи, од којих су већи део технички неологизми, а други део поштапалице, од пресудне је важности да реанимирамо свој српски језик. Без језика нема ни друштва, ни човека. Без српског језика нема српског друштва, ни српског човека.

Учење језика је лековито, и што човек дубље продире у свој језик, постаје племенитији, културнији, цивилизованији, бољи и поноснији на себе и свој народ. Није велики Гете узалуд учио српски језик, и дивио се нашој народној поезији. Није Горан Петровић узалуд писао благодатне и ефемерне српске реченице које су записана Лепота. И они, и многи други прегаоци добро су знали да се српским језиком могу изразити све сложености света. Друштво које се користи том предношћу постаје боље, јаче, компактније, перспективније, и опстаје у историјским вихорима. Зато, и ми Слободари пружамо пуну подршку иницијативи Одбора за стандардизацију српског језика, за увођење српског језика као предмета на наше факултете.


Информативна служба Народног слободарског покрета