Фото: 24sata.info

Премијер Србије, Ана Брнабић је током свог говора у чувеном Четам хаусу у Лондону поново изнела скандалозан став о улози Русије у Србији. Наиме, на директно питање о утицају Русије она је рекла: „Надам се да ће, када се једном разреши косовски проблем, Русија изгубити превелику политичку тежину коју сада има. Тако да ће наши односи бити више избалансирани и да ће се свести на економску, тј. енергетску сарадњу.“ Преведено на свакодневни језик, испада да премијерка сматра како је Србија талац Русије што се уклапа у модел британске пропаганде која управо и наводи то да се Кремљ меша у политичка питања у Србији и да је циљ тога изазивање рата. Посебно је скандалозно то што премијерка принципијелну подршку Русије суверенитету и територијалном интегритету Србије сматра „превеликом политичком тежином“, а по њеном мишљењу излаз из тога је „разрешење косовског проблема“ и то очито по неком моделу који заобилази Савет безбедности и Резолуцију 1244 јер управо Русија доследно брани овај међународни документ.

Свима нама још у ушима одзвања Брнабићкин интервју америчкој агенцији Блумберг са којим је практично започела премијерски мандат, а у оквиру којега је изнела ставове врло сличне овима из Лондона. Тада се власт оградила од тог интервјуа уз објашњење како је погрешно интерпретиран. Поставља се питање да ли ће и сада бити слично објашњење иако је ово речено у директном преносу премијеркиног говора.

Ми Слободари указујемо да ово што је изрекла Ана Брнабић директно потире све оно што причају други носиоци власти у Србији и што се сходно томе могло сматрати политиком наше државе. Њен став је поготово у супротности са политиком коју спроводи председник Србије, Александар Вучић који је чак добио високи орден Руске Федерације и то управо због ојачања веза две земље. Имајући то у виду веома је чудно да премијерка сања да се односи Србије и Русије смање у односу на ово што имамо сада, а да са друге стране председник добија одликовања за успостављање односа онаквим какви су они данас. Нешто ту дебело не штима!

Информативна служба Народног слободарског покрета