Фото: Танјуг / Сава Радовановић

Јучерашњи немили догађаји на Косову и Метохији су још једном показали да Србија мора да нађе алтернативне начине да помогне у физичкој заштити Срба који живе у нашој јужној покрајини. Јасно је да у овом моменту наша војска и полиција не могу да буду директно ангажоване иако на то по Резолуцији 1244 имају право, те сходно томе не вреди даље пропуштати неке добре могућности причајући све време о неким бољим. Сматрамо излишним да се подиже борбена готовост наших оружаних снага када очевидно не постоји ни воља ни могућност да се оне у овом моменту оперативно употребе, без обзира на неспорну жељу да се на тај начин нашим људима на Космету пошаље порука охрабрења.

Из тог разлога ми из Народног слободарског покрета предлажемо да власт у Србији под хитно на северу Косова и Метохије помогне поновно успостављање професионалне цивилне заштите. Готово петнаест година је професионална цивилна заштита функционисала и у том периоду врло ефикасно спречавала акције власти из Приштине. Сви се сећамо барикада и тог мобилишућег ефекта за све нас који смо у сваком моменту били спремни да помогнемо физичку заштиту Срба и преосталих институција државе Србије.

Снажан грађански отпор Срба и Горанаца недемократском режиму у Приштини је мера која уједно може бити и јак адут и аргумент у разговорима са међународном заједницом јер је очевидно да досадашња „калимеро тактика“ није донела неке видљиве резултате и да сходно томе реакције Србије морају из сфере медија прећи на реалан терен на коме се живот одвија.

Информативна служба Народног слободарског покрета