Седница Народне скупштине Србије посвећена Косову и Метохији је још једном показала да је референдумска атмосфера „УА или УРА Вучић“ веома погубна по државни и национални интерес. Бојкот седнице који су вршили поједини посланици опозиције, као и атмосфера уочи и на самој седници нимало нису допринели побољшању српске позиције на Космету. Напротив, послата је порука о томе да у Србији не постоји политичка зрелост и да сходно томе само треба наставити са тактичким притисцима и наћиће се већ неко ко ће попустити и завршити посао онако како то одговара Америци.

Баш због те референдумске атмосфере и заглушујуће политичке буке коју праве разне политичке протуве што из власти, што из опозиције све слабије се чују гласови разума који позивају макар на минимум националног договора. Грађанима Србије који вапе за нормалношћу константно се сервирају кампање и политички перформанси, а све мање се прича о конкретним моделима по којима се на прихватљив начин могу третирати чак и тако сложени проблеми као што је питање статуса Косова и Метохије.

Ми из Народног слободарског покрета смо пред одржавање седнице Народне скупштине посвећене Косову и Метохији у парламент доставили допис у којем смо све учеснике расправе позвали на поштовање принципа уставног патриотизма. Ми смо става како је одбрана принципа уставног патриотизма она тачка око које бисмо могли да окупимо највећи број политичких актера, али и засигурно више од осамдесет процената становништва. Разлози су бројни, пре свега за сам Устав Републике Србије грађани су у огромном проценту гласали и тиме показали завидну одговорност јер од тог изјашњавања у Србији јако је мало референдума у Европи било успешно и у пуном легитимитету. Такође, за Митровдански устав гласали су и Вучић и Ђилас и Дачић и Јеремић што значи да мање више од релевантних политичара данашњице нема никога ко није директно подржао текст највишег правног акта. Сам текст је такав да је пронађена мера националног и грађанског чиме су потврђене многе традиције нашег народа и државе, уз свакако најважнији део, а то је Преамбула која је уз Резолуцију 1244 тапија на Косово и Метохију и која као таква представља огромну, готово сакралну вредност.

Наши непријатељи знају како ми Срби имамо дугу уставну традицију и сходно томе је од тренутка доношења Митровданског устава кренула негативна кампања са циљем рушења те светле традиције која нам служи на понос. Та монструозна пропаганда отишла је чак и до те банализације да су се јавиле ниподаштавајуће поруке о томе да се устав не маже на хлеб, чиме се грађанима сугерисало да уколико хоће да једу онда морају да пристану на то да живе у хаосу и без било каквог права и поретка. Не треба заборавити да смо ми 1835. године Сретењски устав донели како бисмо уредили државу и из хајдучије је усмерили путем јачања институција, а што је било у најбољем народном интересу. У том периоду су практично сви образовани људи били уставобранитељи спремни чак и да положе сопствене животе како би Србију уредили као нормалну европску државу, а не као територију по којој харају банде и харамбаше.

Исто важи и у нашем времену у којем српски непријатељи теже да Србија уместо државе постане територија по којој велике силе провлаче своје инфраструктурне коридоре, а да народ при томе буде потлачен под криминалним картелима који ће владати по сопственим правилима, а не у складу за владавином права. Такав модел Американци су још давно применили у Латинској америци и тиме успешно држе читав тај регион у стању беде, сталних ратова банди и без било какве перспективе сем да буду ресурсна база за јефтине сировине. Тако да ако се ствари подигну са нивоа баналности на које се намерно гурају схватићемо да се само у држави у којој се поштују институције и закони може очекивати нормалан живот и да је најнормалнија ствар бити уставобранитељ.

И ту се опет враћамо на сам почетак. На неки чудан начин нас Косово опет чува и брани чак и од нас самих и наших тренутних слабости. Одбрана Космета је неодвојива од одбране уставног поретка чиме се отворила могућност да се на принципу уставног патриотизма окупи заиста широка коалиција. У тој тако постављеној народној одбрани без проблема можемо да будемо ми којима је Косово најважније због завета које у себи носи, али и они којима је актуелни Устав Републике Србије по први пут омогућио сва она грађанска права која постоје и у свим развијеним државама света. Слога биће пораз врагу, речи су Химне која је дефинисана Митровданским уставом кога ако смо нормални морамо почети да мажемо на хлеб.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет


Објављено у Недељнику Афера.