Шта још Сулејман Угљанин и његови екстремисти треба да ураде па да то изазове реакцију државе?! Да ли са претњи треба да пређу на конкретну реализацију па да тек онда власт престане да реагује само кроз медије у којима се очигледно отварање „новог Косова“ у Рашкој области третира као шала.

Бошњачко национално веће је изашло са предлогом декларације у којој практично тражи државна овлашћења за област коју они називају Санџак, а која обухвата делове територија две независне државе Србије и Црне Горе. У том правцу теже и повезивању тог питања са преговорима око Косова и Метохије што значи да теже да те крајеве прикључе пројекту Велике Албаније. Из тог разлога не треба да чуди зашто већ годинама у центру Новог Пазара стоји табла која велича Аћиф – ефендију који је био нацистички сарадник и велики поборник идеје „Велике Албаније“ тако да испада да се још један нацистички пројекат оживљава на наше очи.

Због свега тога ми Слободари смо сарадницима Сулејмана Угљанина уручили Устав Србије и наш предлог Закона о забрани антисрбизма јер сматрамо да се на претње мора одговорити институционално. Оваквом акцијом ми смо хтели да без пуно халабуке покажемо ту тако преко потребну тиху одлучност да се са проблемима хватамо у коштац.

Свако даље игнорисање проблема само ће додатно радикализовати ситуацију јер исти они који креирају нестабилност у Рашкој области врло лако могу да организују ексремне групе да зарад дневнополитичких поена распале антимуслиманско расположење у остату Србије и да тиме заиста направе велики проблем. Власт стога мора да изађе из дечије логике по којој ће проблем нестати уколико се зажмури.

Информативна служба Народног слободарског покрета