Докле ће антисрбизам бити игнорисан чак и заштићен у Србији?

Случај „албанске пекаре у Борчи“ показао је да је у Србији веома лако направити малигни политички инцидент и тиме отворити потенцијално озбиљне политичке проблеме. Разлог је у непостојању државног имуног система способног да брзо и ефикасно реагује, па се онда ствари врло брзо пребацују на поље политике, а ту има свакаквог света углавном  максимално погодног за манипулацију.

Срби у Србији се већ јако дуго осећају као грађани другог реда јер смо свакодневно изложени бројним примерима ниподаштавања и вређања националног идентитета. Примери антисрбизма су свеприсутни у нашој држави. Од симбола „Велике Албаније“, усташких симбола, величања муслиманских фашиста, пропагирања Велике Мађарске и тд. Посебан проблем је тај што је власт све време показивала игнорантски однос чак и у случајевима када је црно на бело имала пријаве о величању нацизма, а које су одбациване са ставом да је боље не изазивати веће проблеме.

Ми из Народног слободарског покрета сматрамо да је једино разумно и рационално решење донети Закон о забрани антисрбизама и онда по том закону брзо и ефикасно кажњавати свакога ко пропагира било коју мрачну и рушилачку идеологију. Да постоји такав закон не би постојао „случај пекаре у Борчи“ јер би изгредник који је показивао симбол фашистичке творевине „Велике Албаније“ био кажњен на начин на који се кажњавају изгредници који нпр. у Немачкој показују симболе нацизма или они који било где у свету пропагирају антисемитизам.

Без системског приступа вођењу државе добија се широко поље за деловање разних екстремиста, а то свакако не може бити у националном и државном интересу. Ми Слободари стога позивамо власт да коначно почне да се понаша државотворно и да односе у друштву и држави регулише законима, а не медијима.

 

Информативна служба Народног слободарског покрета