У четвртак 21. марта 2019. године, у Београду oтпочео је протест грађана под слоганом “РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ, због преваре у вези кредита индексираних у валути швајцарског франка.

Народни слободарски покрет подржао је овај скуп и у њему учествовао, активно се залажући за хитно доношење Закона о динаризацији свих кредита и Закона о забрани принудне продаје који су предложени од стране удружење грађана ЦХФ Србија – Центра за заштиту корисника банкарских услуга.

Оштећени грађани Србије окупили су се најпре испред Уставног суда у Београду након чега је колона стигла до Кабинета председника Републике Србије на Андрићевом венцу. Након посете згради Владе Републике Србије, где су предати текстови предложених закона дошло се испред зграде Врховог касационог суда и Апелационог суда,  који су као неефикасни и конфузни велики кривци што се од преварених грађана стварају социјални случајеви и бескућници.

„Наша највећа узданица је то што су ови кредити пласирани и у 13 других земаља које су заузеле став да је пракса банака била непоштена јер су те институције говориле само о предностима кредита, али не о манама, чиме су неинформисане кориснике кредита банке свесно гурнуле у шпекулативно девизно тржиште.”, изјавила је Јелена Павловић, адвокат.

Сања Вујановић из Удружења ЦХФ Србија изјавила је уживо за телевизију Н1 да немају времена да чекају на парничне поступке који се заказују за шест, девет и 12 месеци и да ће окупљени грађани остати испред суда до „решења или разрешења“.

“Ми нећемо да идемо кући, радници суда су отишли својим кућама, а ми нећемо, док нам кредити не буду решени. Изгубили смо 10 година и нећемо више.” казала је Вујановић.

Сви говорници сложили су се да их је стрпљење одавно истекло, и неће се дозволити даље уништавање судбина и породица, и зато се тражи правда одмах, те ће се стога протест наставити без разилажења све док Врховни касациони суд не донесе јасан правни став о спорним кредитима, као што је то учинио по питању трошкова обраде кредита, када су банке то захтевале.

Према последњим информацијама више од 50 људи отпочео је масовни штрајк глађу.

/ Видео снимак је повремено лошијег квалитета јер је начињен путем директног преноса на Фејсбук мрежи. /

Народни слободарски покрет сматра да је апсолутно недопустиво да су рате за отплату веће него плате, а дуг након 10 година уредне отплате већи него на почетку отплате, и да је срамотно да се грађани Србије, породични људи, морају борити на овако радикалан начин угрожавајући своје здравље већ нарушено мукотрпним отплатама које немају краја, и зато захтева да под хитно законодавне, извршне и судске институције Србије усвоје предложене законе, да утврде законитост пословања свих банака у Србији, и да неодложно обезбеде основно људско право грађана Србије – право на живот и егзистенцију, јер су пуна заштита живота, имовине и поседа предуслови за све остале аспекте економског и друштвеног развоја. Србија мора да има своје инвестиционе и развојне банке и на томе ће Слободари након преузимања власти инсистирати, те да се прекине зависност од ММФ-а и Светске банке, те страних банака које управљају нашим финансијским простором, и имају неколико пута веће камате на кредите за српску привреду и српске грађане од оних које узимају у својим матичним земљама. 

Информативна служба народног слободарског покрета