Исфабрикована “обојена револуција” у јесен 2000-те развалила је српску економију до те мере да је Србија остављена без иједне значајније банке у свом власништву, па тaкo нема нити развојну банку за стимуланс сопствене производње, нити банку као меру за остварење основних животних потреба, и подизање квалитета живота и стандарда грађана. 

Народна банка Србије у креирању монетарне политике у потпуности је зависна од ММФ и Светске банке, а стране банке које управљају нашим финансијским простором, имају неколико пута веће камате на кредите за српску привреду и српске грађане од оних које узимају у својим матичним земљама. 

Регион искључиво југозападног Балкана потопили су стамбени кредити индексирани у швајцарским францима. И тако док су у Словенији и БиХ донете пресуде за апсолутну ништавост ових уговора, док је Европски суд правде донео пресуде којима су поништене валутне клаузуле ових кредита,  а у Хрватској, Црној Гори и Мађарској донети закони о конверзији, чиме се држава умешала у заштиту интереса својих грађана, судије београдског Вишег и Апелационог суда једини у Европи сматрају да је брутална пљачка кредитима у швајцарским францима потпуно законита, Судови реагују сувише неефикасно и конфузно, а извршитељи брзо и одлучно, правећи од преварених  грађана социјалне случајеве и бескућнике.  У свему томе многи су изгубили здравље, породице, домове, због чега се велики број људи иселио из Србије.

Са корисницима ових спорних кредита слажемо се да је апсолутно недопустиво да су рате за отплату веће него плате, а дуг након 10 година уредне отплате већи него на почетку отплате. Стога, Народни слободарски покрет се активно залаже за хитно доношење Закона о динаризацији свих кредита и Закона о забрани принудне продаје који су предложени од стране удружење грађана ЦХФ Србија – Центар за заштиту корисника банкарских услуга, а законодавне, извршне и судске институције Србије позивамо да утврде законитост пословања свих банака у Србији, и да неодложно обезбеде основно људско право грађана Србије – право на живот и егзистенцију, јер су за нас Слободаре пуна заштита живота, имовине и поседа предуслови за све остале аспекте економског и друштвеног развоја. Због свега тога Србија мора да има своје инвестиционе и развојне банке, и позивамо наше чланове и симпатизере да 21. марта буду део протеста под називом “Решење или разрешење” који ће отпочети испред Уставног суда у Београду у 12 часова.

Фото: ЦХФ Србија – Центар за заштиту корисника банкарских услуга

Информативна служба Народног слободарског покрета