Најновија дешавања на Косову и Метохији намећу обавезу националног отрежњења и потребу новог унутрашњег договора око начина на који ћемо сложно бранити национални и државни интерес. Свако даље забијање главе у песак довешће нас све пред свршен чин у којем ћемо изгубити било какав маневарски простор за дипломатско и политичко деловање, а Косово ће нам доћи и у друге крајеве Србије.

Из тог разлога позивам државни врх Србије да хитно организују састанке свих релевантних друштвених и политичких чинилаца без обзира на то да ли су власт или опозиција, десница или левица, либерали или националисти. Свакога од нас се питање Косова и Метохије тиче на неки начин и сви ми имамо могућност да помогнемо, али је неопходно да држава то иницира.

Имајући у виду да ће 2019. година протећи у врло неизвесним изборима за Европски парламент, а да нам 2020. следе још неизвеснији избори за америчког председника засигурно се може очекивати да имамо две године да успостављени национални договор око Космета имплементирамо на терену и да коначно почнемо ми да будемо ти који намећу кораке, а не да будемо све време у дефанзиви.

Повезивање процеса на Косову и Метохији са статусом Републике Српске, питање имовине на Космету, те инсистирање на војној неутралности Србије и Републике Српске морају бити окоснице наше нове заједничке међународне иницијативе. Само кроз заједнички и храбар проактивни наступ можемо очекивати да изборимо решење које је повољно по нас као народ.

Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета

Информативна служба Народног слободарског покрета