Foto: Profimedia, Abaca

Poštovana Premijerko,

Pišem Vam kako bih ukazao na veliki problem. Naime, prema informacijama do kojih smo došli trenutno se na teritoriji čitave Republike Srbije deli na desetine hiljada prekršajnih prijava po osnovu merenja srednje brzine vožnje na autoputevima. Prema mišljenju pravnog tima naše političke partije najveći deo ovih prekršajnih prijava će vrlo lako pasti na sudu jer će biti potpuno nemoguće utvrditi ko je tačno i na kom mestu počinio delo prekoračenja dozvoljene brzine, a što je neophodan uslov kako bi se pravično moglo suditi. Obaranje velikog broja prekršajnih prijava će neminovno dovesti u pitanje opravdanost uvođenja ovakve mere i državu će koštati mnogo novca, a sa druge strane dovešće u neravnopravan položaj one ljude koji ne budu hteli da vode postupak već se odluče da plate propisanu kaznu.

Verujem da znate da u ovakva mera ne postoji niti u jednoj razvijenoj državi što verujem da Vam može biti indikator kako ni mi ne treba da budemo jedina zemlja na trasi Koridora 10 u kojoj vozači mogu da dožive ovu vrstu prekršajne prijave. Mi Slobodari stoga predlažemo da se ponište sve kazne koje su poslate, a ujedno da se prestane sa slanjem novih kazni, te da se momentalno ukine merenje srednje brzine kretanja na autoputevima.

Ujedno Vas pozivamo da naložite Agenciji za bezbednost saobraćaja da javnosti Srbije navedu uporedne analize primene korišćenja sistema za merenje srednje brzine u razvijenim državama. Taman da uposlite gospodina Mehu Omerovića, novoimenovanog savetnika direktora Agencije koji je očito poziciju dobio jer je domaćoj i međunarodnoj javnosti pokazao kako se razume u koncept funkcionisanja obezbeđenja na velikim evropskim aerodromima.

Sloboda je izbor!

Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret