Glavni utisak izbora u Republici Srpskoj je da su najveći pobednici građani Republike Srpske koji su velikim odzivom na izbore pokazali da su svesni svoje odgovornosti i da su shodno tome rezultati pravi presek aktuelne volje naroda. Takođe, narod je pokazao i veliku dozu mudrosti jer nije podlegao kampanji i ušao u međusobne obračune iako je istini za volju u nekoliko momenata bilo na ivici.

Glavni razlog podignutih tenzija u Republici Srpskoj jeste nerešen slučaj ubistva Davida Dragičevića, studenta iz Banjaluke. Njegov otac, Davor Dragičević već skoro sedam meseci vodi bitku da se počinioci pronađu i kazne i za to kako se videlo ima dosta veliku podršku građana. Ta podrška je ljudski razumljiva i najveća mrlja na izborni proces jeste to što je Davor Dragičević pokazalo se krajnje neosnovano bio optuživan kako je rušitelj Republike Srpske. Iako naravno nije isključeno da je bilo političke instrumentalizacije ovog slučaja, ponašanje Davora Dragičevića je bilo zadivljujuće iako je reč o čoveku koji je doživeo veliku ljudsku tragediju. Pre svega on je odoleo iskušenju da se aktivno uključi u trku za neku od funkcija i na taj način je pokazao da nije trgovac ličnom tragedijom. Sa druge strane, kada je 5.10.2018. imao pred sobom skup od par desetina hiljada ljudi on nije komandovao juriš kako su mnogi najavljivali već je dostojanstveno rekao da svoju borbu nastavlja mirno. Zbog svega toga taj običan čovek iz naroda zaslužuje pravdu za sebe i svog ubijenog sina Davida, ali i jedno veliko izvinjenje od svih onih koji su ga mesecima satanizovali.

Za mene je velika stvar i to što su i svi politički prvaci bili na visini zadatka i na delu pokazali da u Republici Srpskoj ne postoji niti jedna politička snaga koja se bavi izdajom nacionalnog interesa. Lično sam sve vreme ukazivao na tu srećnu okolnost da je politička scena toliko zrela da ne postoji niko ko bi se mogao okarakterisati kao pobornik slabljenja Republike Srpske zarad jačanja unitarne Bosne i Hercegovine.  Da glavna takmaca, Milorad Dodik i Mladen Ivanić jesu drastično različiti političari po stilu, ali u suštini obojica su velike patriote i zbog toga je bilo važno da se makar iz Srbije ne vrši nepristojno agitovanje za nekoga od njih dvojice. Na moju žalost, ali mi Slobodari smo ostali usamljeni u tom stavu, pa smo se čak   u jednom momentu našli pod baražnom paljbom medija koji su nas u naručenim tekstovima optuživali da smo „plaćenici“, „rušitelji Srpske“ i „britanski špijuni“, a kako se ispostavilo na kraju mi smo bili apsolutno u pravu kada smo javno zagovarali da Srbija treba da podrži proces jačanja Republike Srpske, ali ne i da se bavi bilo kakvom personalnom favorizacijom. Mislim da su još uvek sveža sećanja na devedesete godine i tadašnju politiku zvaničnog Beograda i kadriranje u Republici Srpskoj Krajini pa i Republici Srpskoj i do čega je sve to dovelo. Sudbine Milana Babića i Biljane Plavšić moraju nama koji politiku vodimo u Srbiji da budu opomena i razlog da niti jednog srpskog političara iz regiona ne smeo odbaciti već da ih sve moramo držati u bratskom zagrljaju.

Ono što je sada prioritet je da se kampanja što pre zaboravi i da se sedne za pregovarački sto i napravi što širi politički dogovor o načinu vođenja Republike Srpske u narednom periodu. Okolnosti na međunarodnom planu se radikalno menjaju i to treba iskoristiti, ali uz veliki oprez jer je i situacija u samoj Bosni i Hercegovini drastično izmenjena pre svega zbog pobede Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva. To znači da će u narednom periodu sukob Hrvata i Muslimana u BiH biti još veći i mi Srbi ni na koji način u tom sukobu ne treba da učestvujemo, a pogotovo ne smemo da pristanemo da se zarad mira u kući krene u otpakivanje Dejtonskog sporazuma time što će se Hrvatima dati treći entitet.

Najiskrenije čestitam pobednicima izbora i želim im da imaju snage da sigurnim korakom vode Republiku Srpsku u narednom periodu koji će biti prepun iskušenja. U nama će imati podršku i pomoć za svaki potez koji budu povlačili u pravcu srpskog nacionalnog interesa.

Živela Republika Srpska!

Sloboda je izbor!

Miroslav Parović,  Narodni slobodarskoi pokret

 

Članak je objavljen u Nedeljniku AFERA.