Најава државног врха Републике Србије о томе да се неће активно мешати у изборни процес у Републици Српској је позитиван помак у правцу вођења одговорне политике према Србима у региону.  Послати снажну поруку да се подржавају политички процеси, а не појединци је доста префињен дипломатски захват и у том смислу се треба угледати на Русију и њен наступ везано за изборе у БиХ и Републици Српској. Русија је дипломатски перфектно изразила свој став да свим снагама подржава Републику Српску у њеним дејтонским оквирима, а да при томе није фаворизовала никога. Сергеј Лавров је приликом посете Босни и Херцеговини кроз свој однос и поруку јасно ставио до знања да су му подједнако прихватљиви и Милорад Додик и Младен Иванић. Такође, Председник Русије, Владимир Путин је својом нефорамалношћу и потпуним одсуством државног протокола приликом састанка са Милорадом Додиком јасно ставио до знања да се он лично ни на који начин неће мешати у изборе у Републици Српској јер да је хтео да се активно меша онда састанак не би био у ВИП салону тркалишта Формуле 1, већ би био протоколарно уприличен у Кремљу.

Дакле једино испараван став нас из Србије је да треба подржати Републику Српску и њено јачање, а ко год да победи, да ли Младен Иванић или Милорад Додик неће бити проблема јер иако различити као личности обојица су неупитне патриоте и свако је на свој начин гарант опстанка и развоја Српске.

Међутим, оно што је више него очигледно је то да се паралелно са изборима у Републици Српској одиграва и један веома опасан окршај који заиста може да доведе до великих проблема. Реч је о случају убиства Давида Драгичевића и обрачуну који се око тога има између Председника Републике Српске, Милорада Додика и Министра полиције, Драгана Лукача. По свему што се може видети од самог убиства Додик и Лукач покушавају да један другоме у руке убаце тај „врућ кромпир“, а пошто покушај да се све пребаци на тужилаштво није успео сада се има да ће завршница изборне кампање уједно бити и завршница те битке два кључна човека актуелне власти у Републици Српској.

У таквој ситуацији онда није искључено да су се и поједине стране службе умешале и да користе расцеп у безбедносном систему. Чак бих се смео усудити да кажем како ми се чини да су те стране службе успеле да створе ситуацију у којој оба актера ове опасне битке смaтрају да им је недеља 7.10. бити или не бити. И управо је то најопаснија тачка и разлог због којег сматрам да се Србија ипак мора умешати, али не у подршку неком кандидату на изборима  него у спречавање крајње ескалације обрачуна Додик-Лукач.

Такође, Србија ће морати одмах после избора да буде медијатор у прављењу једне широке коалиције која ће предводити нову Владу Републике Српске и то без обзира на изборни резултат. Први задатак те владе народног јединства мораће да буде решавање случаја убиства Давида Драгичевића и драконско кажњавање свих оних који су због своје бахатости и осионости довели у опасност сам опстанак Републике Српске.

Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета