Председник Народног слободарског покрета о КиМ и опозицији


Идеја о разграничењу на Космету није наишла на подршку у српској јавности, а и на међународном плану око те идеје не постоји неопходни консензус. Из тог разлога ми ова председникова изјава делује као констатација реалног стања. А реалност је да се питање коначног статуса Косова и Метохије не сме и не може решавати олако обећаном брзином. То није могло ни пре тридесет година и то је живот показао, каже Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета, одговарајући на питање да коментарише изјаву председника Србије и СНС изречену на Главном одбору странке, да је његова косовска политика поражена.

* Ваша партија, Народни слободарски покрет је кренула у кампању „Договор не подела!“. Шта је циљ те кампање?
– Непосредни повод је наш став да подела Космета није добро решење и у том правцу се ми залажемо да договором нађемо модел по којем ћемо сви заједно бранити уставни поредак и Резолуцију 1244. Треба се сетити 2015. и акције спречавања да тзв. Република Косово уђе у Унеско, тада смо сви и власт и опозиција и НВО сектор и Црква били на истој страни и постигнута је велика и реална победа. Ми се залажемо за такве победе, а то може само уз договор, никако уз копање политичких ровова.

* Да ли је реалан договор таквог типа?
– У условима у којима се политика води потенцирањем поделе по моделу „Уа или Ура Вучић“ то је тешко оствариво. Због тога је потребно мењати политичку логику. Ми Слободари кампањом „Договор не подела!“ шаљемо и дубинску поруку о потреби прављења истинске алтернативе постојећем систему, а то опет може само уколико постоји и онај део опозиције који наступа из позиције друштвене одговорности и конструкције.

* Да ли је то разлог због којег нисте приступили Савезу за Србију?
– Лично сам противник политичког удруживања без заједничког идеолошког предзнака. А поготово сам противник удруживања цензуса ради. Проблем за СзС је већ јасно уочљив, а то је недостатак конзистентне политике и јасне алтернативе постојећој власти. Тај спој идеолошког шаренила, као и спој оних који су јако дуго били власт са онима који су реално политички неискусни мени делује као рециклирана пластика. Мислим, може се користити и рециклирана пластика, али има доста непријатан мирис. Тако и та коалиција има тај непријатан мирис ранијег политичког деловања највећег броја оних који је чине.

* Кажете да СзС није алтернатива власти. А како онда оцењујете врло јасан став Драгана Ђиласа и иступ против продаје ПКБ-а?

– Да би нешто била реална алтернатива власти онда није довољно рећи само ја сам против тога, него је потребно рећи ја сам за то да се нпр. са ПКБ-ом уради нешто другачије од пуке продаје. Примера ради, ми Слободари имамо предлог да се сва државна земља, укључујући и земљу ПКБ-а укључи у један Фонд који би служио као подстицај доласку нових технологија у пољопривреду и чији би корисници били дужни да та нова знања пренесу нашим паорима. То је алтернатива продаји државне земље и то каже неко ко није персонификација буразерско политичких комбинација. Знате, Драган Ђилас је уз све квалитете које је показао и као градоначелник и као председник КСС ипак човек који је оличење двехиљадитих година у којима су рецимо сви пољопривредни комбинати продати за тепсију рибе и у коме је и сам ПКБ очерупан и чији су делови, попут Фрикома продати Ивици Тодорићу, тајкуну из Хрватске. Лоше је по Србију да „УА Вучић!“ буде откуп политичких грехова из прошлости и стога се ми као партија трудимо да јавности покажемо да је неопходно створити и тај трећи политички пол који ће бити брана погубној подељености друштва.

* Да ли је то најава неког новог опозиционог савеза?
– Ми као партија овако делујемо од када смо и основани. Србији је неопходан политички плурализам јер се само тако може очувати стабилност друштва у турбуленцијама које су пред нама. Ми ћемо свој допринос народу дати тако што ћемо унети на велика врата суверенистичку политику која сваким даном јача у Европи. Наше везе са партијама као што су Национално окупљање из Француске или Алтернатива за Немачку омогућују да Срби као народ имају везу и са надолазећим европским суверенистичким покретом. Тако да од нас грађани могу да очекују формирање широке друштвене и политичке платформе у складу са тим новим трендовима, а за очекивати је да платформа прерасте у идеолошки политички савез који ће добити велику подршку на изборима.

Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета

Извор: ДАНАС, 28. септембар 2018.