ФОТО: Данко Паскаљевић

Без обзира на сву дипломатску шминку јасно је да су бриселски преговори доживели крах, а да је ионако лош бриселски споразум остао мртво слово на папиру. Можда делује парадоксално, али управо је оваква ситуација најсрећнији могући исход по Србију јер је ово шанса да се изађе из колосека који је водио ка уласку тзв. Републике Косово у Уједињене нације чиме би се заокружила лажна државност те мафијашке творевине. Из тог разлога очекујемо да државни врх под хитно промени стратегију везано за Косово и Метохију и да фокус политике окрене ка ојачавању српских позиција на Космету. У том правцу Народни слободарски покрет предлаже неколико конкретних мера за које сматрамо да се што хитније морају предузети:

  • Успостављање радног тела за стални дијалог на тему Косова и Метохије између Владе Србије и Српске православне цркве. Ова институција би омогућила поновно успостављање очигледно нарушеног односа између власти у Србији и дела епископа СПЦ. 
  • Успостављање државног савета за Косово и Метохију у који би ушли представници свих политичких странака и НВО организација које се на територији Космета баве српским националним питањем, као и организација које окупљају Србе расељене са КиМ. Ово треба да буде почетни корак у преласку са страначке на национално државотворну политику. 
  • Спречавање таблоидног и сензационалистичког извештавања медија о безбедносном стању на КиМ. 
  • Припрема пакета конкретних привредних и економских пројеката које ће Влада Србије спровести на оним територијама где су Срби већина.Сви ми национално одговорни морамо у наредном периоду учинити све да Срби опстану на Косову и Метохији и мере које ми предлажемо су подређене том примарном циљу. Сматрамо да је нужно искористити крах преговора у Бриселу за почетак нове политике према Косову и Метохији и власт сада има ту одговорност да не пропусти овај зицер.

Информативна служба Народног слободарског покрета