Prošlo je 6 meseci od osnivačke skupštine NSP u Apatinu što je bio povod našeg razgovora sa Pericom Popićem, predsednikom opštinskog odbora Narodnog slobodarskog pokreta u Apatinu.

Prošlo je 6 meseci od pojavljivanja NSP u opštini Apatin. Kako NSP izgleda danas?

Ono što mogu sa ponosom da kažem 6 meseci posle formiranja NSP u Apatinu jeste činjenica da je NSP oformio odbore u svim mesnim zajednicama u opštini Apatin, i da je NSP-u u ovom periodu pristupio veliki broj ljudi koji u našem pokretu traže alternativu i satisfakciju za sve što im je nametnuto u prethodnom periodu. Postoji onaj vidljivi i nevidljivi deo rada same stranačke mreže. Sastanci, konferencije za medije kao i naša osnivačka skupština, koja je mnoge ostavila bez teksta, svakako spada u onaj vidljivi deo rada, pa čak i u uslovima totalne i apsolutne medijske blokade. Nevidljivi deo predstavlja neprekidna aktivnost i obilazak svih naših naseljenih mesta i borba za mišljenje svakog pojedinca. Neposredni kontakti sa svima koji su se javili i javljaju se konstantno.

U dosadašnjim javnim nastupima, kritikovali ste lokalnu vlast, ali ne i aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića, što je u javnosti dalo prostora špekulacijama u smislu naklonjenosti ovoj ili onoj strani. Imate li objašnjenje za to?

Činjenica je da su ceo mehanizam i svi nedostaci lokalnog SNS skriveni iza lika i dela Aleksandra Vučića. Ali uprkos toj činjenici mislim da je pogrešno baviti se Aleksandrom Vučićem iz nekoliko razloga. Pre svega zato što mislim da niko od lokalnih političara nije kompetentan da se bavi predsednikom Srbije, bez obzira šta ko mislio o njemu i njegovoj politici. Vučić je dobio podršku od građana na izborima, za razliku od lokalnog SNS koji je došao na vlast na jedan drugačiji,svima nama dobro poznat način. Zato smatram da je kritikovanje i uopšte bavljenje Vučićem nešto što pomaže lokalnom SNS, jer se u tom slučaju ne pominje njihova nesposobnost, bahatost, razne malverzacije i nezakonite radnje kojih evidentno ima na pretek u našoj opštini.

Veliko nezadovoljstvo građana opštine Apatin, pre svega je prouzrokovano lošim stanjem u opštini za šta je odgovorna lokalna vlast i zato će naš akcenat biti upravo na kritici vladajuće koalicije u Apatinu.

Od prvog dana smo se potpuno javno i otvoreno profilisali kao vanparlamentarna opozicija i to je jasno kao dan. Upravo je to razlog što su mnogi kako iz vlasti tako i iz dela opozicije pokušali da nas miniraju u startu, jer se već u prepunoj sali sindikata videlo da je ovo jedna ozbiljna opoziciona priča. Očigledno da NSP u ovom trenutku ne odgovara nekome jer smo relevantna politička konkurencija i otud toliko bezuspešnih pokušaja kompromitacije.

Šta konkretno zamerate lokalnim vlastima?

Spisak je zaista dugačak. Pre svega, nedostatak ambicije i ideje koja je delom i ugušena centralističkim delovanjem i konceptom, koji pouzdano znamo, guši i ograničava lokalne funkcionere. Sela kao da ne postoje u njihovim tzv. planovima. Samodoprinos je u rangu državne tajne, na sva zvona je najavljen veliki broj investicija od kojih nema ništa. Pomenuo bih samo čuvenu ukrajinsku investiciju u vezi koje je potpisan i nekakav sporazum, a sad ni reč o tome. Čitav niz predizbornih laži da ih sad ne nabrajam, a i ono šo se nešto i odradi, neprekidno se poteže pitanje i gotovo svaki događaj prati neki skandal ili afera. Setimo se samo klizališta, RTC-a, Nade Topčagić, apoteka, neprekidno kadriranje u JP, medijski mrak, nikad crnji, blokiranje i prethodna uzurpacija mehanizma u mesnim zajednicama…prosto nema kraja.

Šta je sa čuvenom rupom iskopanom i ispunjenom rabljenim uljem? Kažu nije otkriven počinilac pa mora opština da finansira njeno uklanjanje! I to je samo delić svega.

Da ste odbornik u SO verovatno bi javnost mogla čuti više o ovome što ste prethodno rekli?

Sigurno da ne bih sedeo i služio da budem glasačka mašinerija kao mnogi danas u skupštini opštine Apatin. Svakako da bih postavljao razna vruća pitanja i dotakao se svih spornih pitanja. Međutim,nisam i neću biti odbornik u ovom mandatu pa je glupo o tome i govoriti.

Kad sam odlazio iz SRS, na svim stranačkim telima sam jasno i glasno rekao da se povlačim iz svega i da, ukoliko nekim čudom, mandat dođe do mene, neka me niko ne zove, jer mi ne pada na pamet da ga vratim,jer sam taj mandat izborio pre svega na lični integritet.To bi zaista tako i bilo, da se nisam ponovo politički angažovao.

Posle jednogodišnje pauze, opet sam deo lokalne politike i za sad sam sasvim zadovoljan radom stranke kojoj pripadam. Pošto sam mandat izborio na listi SRS i istu napustio zbog poznatih dešavanja, on i dalje po zakonu može pripasti u nekom trenutku meni. Ukoliko se to dogodi, sada javno kažem, odmah, po njegovom preuzimanju biće vraćen SRS jer ja više ne pripadam toj stranci. Moja viđenja su daleko drugačija od viđenja današnje SRS koja je deo najlošije vlasti u istoriji Apatina.

 

Izvor: Nove apatinske novine, 11.05.2018.