Прошло је 6 месеци од оснивачке скупштине НСП у Апатину што је био повод нашег разговора са Перицом Попићем, председником општинског одбора Народног слободарског покрета у Апатину.

Прошло је 6 месеци од појављивања НСП у општини Апатин. Како НСП изгледа данас?

Оно што могу са поносом да кажем 6 месеци после формирања НСП у Апатину јесте чињеница да је НСП оформио одборе у свим месним заједницама у општини Апатин, и да је НСП-у у овом периоду приступио велики број људи који у нашем покрету траже алтернативу и сатисфакцију за све што им је наметнуто у претходном периоду. Постоји онај видљиви и невидљиви део рада саме страначке мреже. Састанци, конференције за медије као и наша оснивачка скупштина, која је многе оставила без текста, свакако спада у онај видљиви део рада, па чак и у условима тоталне и апсолутне медијске блокаде. Невидљиви део представља непрекидна активност и обилазак свих наших насељених места и борба за мишљење сваког појединца. Непосредни контакти са свима који су се јавили и јављају се константно.

У досадашњим јавним наступима, критиковали сте локалну власт, али не и актуелног председника Александра Вучића, што је у јавности дало простора шпекулацијама у смислу наклоњености овој или оној страни. Имате ли објашњење за то?

Чињеница је да су цео механизам и сви недостаци локалног СНС скривени иза лика и дела Александра Вучића. Али упркос тој чињеници мислим да је погрешно бавити се Александром Вучићем из неколико разлога. Пре свега зато што мислим да нико од локалних политичара није компетентан да се бави председником Србије, без обзира шта ко мислио о њему и његовој политици. Вучић је добио подршку од грађана на изборима, за разлику од локалног СНС који је дошао на власт на један другачији,свима нама добро познат начин. Зато сматрам да је критиковање и уопште бављење Вучићем нешто што помаже локалном СНС, јер се у том случају не помиње њихова неспособност, бахатост, разне малверзације и незаконите радње којих евидентно има на претек у нашој општини.

Велико незадовољство грађана општине Апатин, пре свега је проузроковано лошим стањем у општини за шта је одговорна локална власт и зато ће наш акценат бити управо на критици владајуће коалиције у Апатину.

Од првог дана смо се потпуно јавно и отворено профилисали као ванпарламентарна опозиција и то је јасно као дан. Управо је то разлог што су многи како из власти тако и из дела опозиције покушали да нас минирају у старту, јер се већ у препуној сали синдиката видело да је ово једна озбиљна опозициона прича. Очигледно да НСП у овом тренутку не одговара некоме јер смо релевантна политичка конкуренција и отуд толико безуспешних покушаја компромитације.

Шта конкретно замерате локалним властима?

Списак је заиста дугачак. Пре свега, недостатак амбиције и идеје која је делом и угушена централистичким деловањем и концептом, који поуздано знамо, гуши и ограничава локалне функционере. Села као да не постоје у њиховим тзв. плановима. Самодопринос је у рангу државне тајне, на сва звона је најављен велики број инвестиција од којих нема ништа. Поменуо бих само чувену украјинску инвестицију у вези које је потписан и некакав споразум, а сад ни реч о томе. Читав низ предизборних лажи да их сад не набрајам, а и оно шо се нешто и одради, непрекидно се потеже питање и готово сваки догађај прати неки скандал или афера. Сетимо се само клизалишта, РТЦ-а, Наде Топчагић, апотека, непрекидно кадрирање у ЈП, медијски мрак, никад црњи, блокирање и претходна узурпација механизма у месним заједницама…просто нема краја.

Шта је са чувеном рупом ископаном и испуњеном рабљеним уљем? Кажу није откривен починилац па мора општина да финансира њено уклањање! И то је само делић свега.

Да сте одборник у СО вероватно би јавност могла чути више о овоме што сте претходно рекли?

Сигурно да не бих седео и служио да будем гласачка машинерија као многи данас у скупштини општине Апатин. Свакако да бих постављао разна врућа питања и дотакао се свих спорних питања. Међутим,нисам и нећу бити одборник у овом мандату па је глупо о томе и говорити.

Кад сам одлазио из СРС, на свим страначким телима сам јасно и гласно рекао да се повлачим из свега и да, уколико неким чудом, мандат дође до мене, нека ме нико не зове, јер ми не пада на памет да га вратим,јер сам тај мандат изборио пре свега на лични интегритет.То би заиста тако и било, да се нисам поново политички ангажовао.

После једногодишње паузе, опет сам део локалне политике и за сад сам сасвим задовољан радом странке којој припадам. Пошто сам мандат изборио на листи СРС и исту напустио због познатих дешавања, он и даље по закону може припасти у неком тренутку мени. Уколико се то догоди, сада јавно кажем, одмах, по његовом преузимању биће враћен СРС јер ја више не припадам тој странци. Моја виђења су далеко другачија од виђења данашње СРС која је део најлошије власти у историји Апатина.

 

Извор: Нове апатинске новине, 11.05.2018.