На позив амбасадора Руске Федерације Александра ЧепуринаMирослав Паровић и Марко Теслић  као представници Народног слободарског покрета присуствовали су обележавању 73. годишњице Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Наиме 9. маја 1945. (по московском времену) године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Почев од тада, овај дан се свечано обележава у великом броју земаља света, и то у Русији, Јерменији, Азербејџану, Белорусији, Грузији, Казахстану, Киргистану, Молдавији, Таџикистану, Туркменистану, Украјини, Узбекистану и Израелу од 2000, a и ове године обележен је у Београду “бесмртним пуком” у знак сећања на пале борце за слободу.

Највећа парада одржава се сваке године 9. маја у Москви, са великим мимоходом више родова војске и прелета авијације. На тој паради се сваки пут покажу и последња постигнућа руске технологије, али и опрема из Другог светског рата.