Приликом посете Србији председник Европског савета, Доналд Туск је изнео низ врло експлицитних похвала Србима и председнику Александру Вучићу лично, а што није баш превише честа пракса у дипломатији. Познато је да се од похвала човек доста тешко брани, али у овом случају се не сме насести на ту врсту порука од званичника ЕУ.

Јасно је да је кључни разлог таквог њиховог понашања охрабривање државног врха да направи уступке око Косова и да на тај начин реши проблем који има сама ЕУ која је очевидно недорасла да се сама избори са тим питањем. Посебно после чврстог става Шпаније, али и других чланица ЕУ које нису признале независност Косова више је него јасно да ће сва снага бити сконцентрисана да се званични Београд приволи да под маском добросуседских односа прихвати независност наше јужне покрајине.

Власт у Србији нема никакво право, а још мање обавезу да уради било шта што ће Косову појачати државност. Сада од ЕУ треба тражити подршку за модел по којем Србија неће признати лажну државу Косово нити јој омогућити било који вид чланства у УН. Модел Кипра већ постоји у пракси и треба га актуелизовати.

Информативна служба Народног слободарског покрета