После јасног и недвосмисленог става председника Француске, Емануела Макрона да не подржава чланство Србије (и региона) у ЕУ позивамо власт да хитно реагује и минимизује могућност штете по народ и државу. Као једну од првих мера предлажемо усвајање Закона о војној неутралности. На овај начин би се осигурала неутрална позиција наше земље и осигурала могућност сарадње са државама ван НАТО пакта и ЕУ, а да то не буде конфронтација са овим савезима.

Један такав предлог закона смо ми дали крајем 2016. на шта подсећамо јавност. Сматрамо да је излишно и штетно свако даље инсистирање на чланству и сарадњи са неким ко јасно каже да ту сарадњу не жели, тако да трезвено треба констатовати да је 18 година разних преговора и уговора са ЕУ у великој мери био узалудан посао и да у наредном периоду треба радити на изградњи стратешких алтернатива.

Информативна служба Народног слободарског покрета

[embeddoc url=”http://slobodarski.rs/wp-content/uploads/2018/04/Predlog-Zakona-o-vojnoj-neutralnosti-Srbije-Slobodari-NSP.docx” download=”all” viewer=”microsoft”]