Климов: Резултати председничких избора потврдили су легитимитет референдума на ​​Криму

Резултати председничких избора потврдили су легитимитет референдума на ​​Криму, изјавио је сенатор Андреј Климов на састанку са међународним посматрачима српског парламента.

По позиву Савета Федерације имали су задатак да надзиру изборе. Посматрачи су посетили 15 бирачких места у Русији, сведочећи са лица места да није било жалби и кршења изборног права и процеса.

Између осталог, посматрачи су запазили висок одзив гласача. Руси су активно гласали на простору читаве државе. Укључујући и Крим и Севастопољ. За становнике овог полуострва, председнички избори у суштини су били “други референдум”, рекао је сенатор Андреј Климов.

“И 90% њих гласало је за Путина, без војске, без тенкова на улицама. За све њих то је био празник. И сви они који ствари објективно сагледавају морају да признају да управо то јесте демократија” , рекао је заменик председника Одбора за међународне послове Савета Федерације.

“Погледајте изборе у Европи где је излазност веома мала. У Русији је скоро 70% становништва гласало. Ово говори о легитимности и транспарентности ваших избора”, рекао је Мирослав Паровић, међународни посматрач из Србије.

Климов, који је на челу комисије Савета Федерације за заштиту државног суверенитета, рекао је да су САД покушале да се умешају у председничке изборе у Русији. Према његовим речима, у блиској будућности биће сачињен и посебан извештај са релевантним чињеницама и доказима.

Извор: ВМЕСТЕ-РФ, Телеканал Совета Федерации (20.03.2018.)