Više stotina hiljada ljudi na ulicama Atine biće ozbiljna kočnica vlastima u Grčkoj da dozvole prijem Makedonije (pod već nekim novim imenom) u NATO. Dakle, još jedan konflikt na Balkanu ide u stanje zamrzavanja, a ne u pravcu „istorijskih dogovora“. Ovo je vrlo važno zbog naše pozicije oko Kosova i Metohije i potrebe da se ne dozvoli nekakav na prečac sklepan „istorijski dogovor“ sa Albancima.

Srbiji veoma odgovara kriza između Grčke i Makedonije. Takođe, jako nam odgovara zamrznuti konflikt u Bosni i Hercegovini i pozicija u kojoj Republika Srpska zaokružuje svoje institucije i uvek može da ispostavi pitanje punog suvereniteta. A da je pameti imali bismo i veliki uticaj na izbore u Crnoj Gori i tamo bismo pomogli onog kandidata koji najviše ponudi srpskom interesu slično kao što recimo Viktor Orban podržava vlast u Srbiji jer Mađarska na taj način ostvaruje svoj uticaj koristeći se Mađarima kojih kod nas ima oko 3,5%, dok zvanično Srba u Crnoj Gori ima skoro 30%.

Ali da se ne lažemo, ne postoji pozitivan trend koji se može iskoristiti ukoliko se ne vodi odgovorna, ali i hrabra i proaktivna politika. Naprotiv, sve što je danas pozitivno, a ne iskoristi se, vrlo brzo se vraća kao bumerang i počinje da pravi probleme.

Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta