O ubistvu Olivera Ivanovića se nisam do sada oglašavao ne želeći da učestvujem u političkoj nekrofiliji koja je nastupila čim su stigle prve vesti o atentatu.

Ono oko čega nema dileme je to da je u pitanju političko ubistvo. Druga bitna stvar je to što je ubistvo izvršeno na teritoriji na kojoj praktično niko nema faktičku kontrolu, ali na kojoj svoju mrežu uticaja imaju i Beograd i Priština, ali i svi stranci koji imaju interes na Balkanu. Treća važna činjenica je to da je ubijen političar koji je vodio opozicionu politiku u odnosu na zvaničnu politiku Vlade Srbije prema Kosovu i Metohiji. Sve ovo čini da ubistvo Olivera Ivanovića postaje prvorazredno političko pitanje koje će u velikoj meri obeležiti godinu koja je pred nama.

Mišljenja sam da će se u narednom periodu slično kao kod ubistva Zorana Đinđića, otvoriti kontekst političke pozadine. Taj kontekst će biti vrlo jaka poluga ucene i uticaja na političke strukture pre svega u Srbiji, ali i na vladajuće političke strukture kosovskih Albanaca. Treba se prisetiti perioda posle ubistva srpskog premijera kada su u političku pozadinu atentata ravnopravno uvučeni svi na društveno-političkom spektru počevši od Čedomira Jovanovića zaključno sa Vojislavom Koštunicom. A koliko je to jaka poluga govori i to da čak i danas, petnaest godina kasnije Čedomir Jovanović frustrirano reaguje na novinarska pitanja oko veza sa pripadnicima Zemunskog klana.

Lično nisam nikada imao niti reči pokude, niti preterane reči hvale za politiku koju je vodio Oliver Ivanović. Jedini period kada sam ga zdušno podržavao je bio onaj period kada je nevin ležao u zatvoru. Iz tog razloga nemam razloga da perem nečistu savest zbog negativnih kampanja, a još manje imam potrebu (i stomak) da pokušam da politički lešinarim na njegovoj smrti. Međutim, imam veliku potrebu da ne dozvolim da neko iskoristi ovo političko ubistvo kako bi oslabio poziciju Srbije oko Kosova i Metohije.

Stav nas Slobodara je da vlast u Beogradu mora da insistira na povezanosti pitanja Kosova i Metohije i Republike Srpske jer samo na taj način možemo sačuvati balans. Sa druge strane, vladajuća struktura u Srbiji mora uraditi sve kako bi sa nas kao države skinuli svaku sumnju da imamo veze sa organizovanim kriminalnim grupama sa Kosova, a što je jedna od ključnih teza koja je ubačena u javnost posle ubistva Olivera Ivanovića. Niko nema prava da nama kao narodu stavlja mafijsku stigmu i da time abolira albansku mafiju koja je prava bezbednosna pretnja kako po region tako i po Evropu. Stoga je obaveza da se te priče i eventualne veze brzo i efikasno suzbiju kako bismo u ovom prelomnom istorijskom trenutku mogli da ostvarimo makar minimum nacionalnog interesa.

Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret