Šta je po Vama politički obeležilo godinu koja je za nama?

U toku 2017. godine su u Srbiji, ali i na širem planu pokrenuti procesi koji će dugoročno određivati sudbinu ljudi. Što se naše zemlje tiče to je pitanje statusa Kosova i Metohije i sa tim u vezi i drugih krajeva bivše SFRJ, a u Evropi to je pre svega pitanje odnosa prema SAD i NATO jer je činjenica da dominantne države EU žele da se smanji zavisnost od atlantskih integracija i da se težište prebaci na evropske i evroazijske integracije.

U najkraćem, u godini za nama završene se sve pripreme i u narednom periodu kulminiraće balkanska drama i na to kao društvo i država moramo biti spremni. 

U čemu će se ogledati kulminacija drame o kojoj pričate?

NATO i SAD teže da zadrže pozicije političke i vojne prisutnosti u Evropi i najlakše im je da to ostvare kroz kreiranje krize. Sa druge strane EU želi da kroz novu bezbednosnu politiku za početak smanji uticaj SAD i NATO i da bi to izveli neophodno im je stabilno stanje. Tačka preseka je Balkan na kojem je NATOu najlakše da izazovu krizu i baš zbog toga Priština traži uključenje SAD u pregovarački proces oko Kosova koji vodi EU i samim tim je kriza već napravljena bez obzira da li će inicijativa biti prihvaćena ili odbačena.

Druga neuralgična tačka jeste Bosna i Hercegovina i tu opet imamo inicijative iz SAD i Britanije po kojima je jedini način da BiH bude stabilna ukidanje Republike Srpske.

Šta je izlaz?

Srbija mora biti izrazito odgovorna i usmerena ka interesu Srba kao naroda. Mi Slobodari smatramo kako vlast u Beogradu nikako ne sme da pristane da se stvari rešavaju parcijalno što znači da ako neko bude odmrzavao pitanje Kosova mi moramo odmrzavati pitanje BiH i Crne Gore. Dakle ili rešenje celokupnog srpskog pitanja ili zadržavanje statusa zamrznutog konflikta na teritoriji bivše SFRJ i čekanje povoljnijih okolnosti.

Sa druge strane, država treba da insitira na energetskoj uniji sa Rusijom i na zajedničkoj bezbednosnoj politici sa EU, uključivši tu i potencijalno priču o formiranju evropskih oružanih snaga. Velika šansa Srbije je u kretanju Francuske i Nemačke ka kontinentalnoj i evroazijskoj priči i integracijama i to se mora iskoristiti.

Da se vratimo na unutrašnju politiku. Kako ocenjujete aferu oko novogodišnje rasvete u Beogradu?

Smatram da je cena rasvete bezobrazno visoka. Oni koji su takvu stvar uradili nanose najveću štetu poziciji Aleksandra Vučića jer NATO neće unutrašnje prilike destabilizovati preko „visokih tema“ nego će razne novogodišnje jelke kao rojevi udarati u strateške priče kao što je recimo gasovod iz Rusije ili status KiM.

Verujem da je i sam Vučić svestan toga i zato me ne čude njegove najave da će u narednom periodu pročistiti sopstvene redove i ako tako bude biću neko ko će to prvi pozdraviti.

Šta su planovi Narodnog slobodarskog pokreta za izbore u Beogradu? Sa kime ćete u koaliciju?

Još nismo doneli tu odluku pošto čekao da konačno čujemo političke programe koji će građanima biti ponuđeni. Naš stav je da beogradski izbori ne smeju da se zloupotrebe kao poligon za obračun oko visokih političkih pitanja, ali isto tako da se ne smeju svoditi samo na komunalnu priču.

Beograd je prestonica svih građana Srbije, ali i svih Srba u svetu i shodno tome smo mi i pokrenuli kampanju „Beograd je Srbija“ kojom smo pokušali da građanima objasnimo da se ne sme praviti još dublji jaz između glavnog grada i ostatka Srbije, te da se u Beogradu mora voditi kulturna i identiteska politika koja se tiče svih nas bez obzira šta nam piše u ličnoj karti. Shodno tome politički ćemo moći da se dogovorimo samo sa onima koji imaju stav da Beograd mora da predvodi i deli sudbinu Srba i Srbije, a ne da bude privilegovan ili predmet mržnje.

Izvor: Danas