Шта је по Вама политички обележило годину која је за нама?

У току 2017. године су у Србији, али и на ширем плану покренути процеси који ће дугорочно одређивати судбину људи. Што се наше земље тиче то је питање статуса Косова и Метохије и са тим у вези и других крајева бивше СФРЈ, а у Европи то је пре свега питање односа према САД и НАТО јер је чињеница да доминантне државе ЕУ желе да се смањи зависност од атлантских интеграција и да се тежиште пребаци на европске и евроазијске интеграције.

У најкраћем, у години за нама завршене се све припреме и у наредном периоду кулминираће балканска драма и на то као друштво и држава морамо бити спремни. 

У чему ће се огледати кулминација драме о којој причате?

НАТО и САД теже да задрже позиције политичке и војне присутности у Европи и најлакше им је да то остваре кроз креирање кризе. Са друге стране ЕУ жели да кроз нову безбедносну политику за почетак смањи утицај САД и НАТО и да би то извели неопходно им је стабилно стање. Тачка пресека је Балкан на којем је НАТОу најлакше да изазову кризу и баш због тога Приштина тражи укључење САД у преговарачки процес око Косова који води ЕУ и самим тим је криза већ направљена без обзира да ли ће иницијатива бити прихваћена или одбачена.

Друга неуралгична тачка јесте Босна и Херцеговина и ту опет имамо иницијативе из САД и Британије по којима је једини начин да БиХ буде стабилна укидање Републике Српске.

Шта је излаз?

Србија мора бити изразито одговорна и усмерена ка интересу Срба као народа. Ми Слободари сматрамо како власт у Београду никако не сме да пристане да се ствари решавају парцијално што значи да ако неко буде одмрзавао питање Косова ми морамо одмрзавати питање БиХ и Црне Горе. Дакле или решење целокупног српског питања или задржавање статуса замрзнутог конфликта на територији бивше СФРЈ и чекање повољнијих околности.

Са друге стране, држава треба да инситира на енергетској унији са Русијом и на заједничкој безбедносној политици са ЕУ, укључивши ту и потенцијално причу о формирању европских оружаних снага. Велика шанса Србије је у кретању Француске и Немачке ка континенталној и евроазијској причи и интеграцијама и то се мора искористити.

Да се вратимо на унутрашњу политику. Како оцењујете аферу око новогодишње расвете у Београду?

Сматрам да је цена расвете безобразно висока. Они који су такву ствар урадили наносе највећу штету позицији Александра Вучића јер НАТО неће унутрашње прилике дестабилизовати преко „високих тема“ него ће разне новогодишње јелке као ројеви ударати у стратешке приче као што је рецимо гасовод из Русије или статус КиМ.

Верујем да је и сам Вучић свестан тога и зато ме не чуде његове најаве да ће у наредном периоду прочистити сопствене редове и ако тако буде бићу неко ко ће то први поздравити.

Шта су планови Народног слободарског покрета за изборе у Београду? Са киме ћете у коалицију?

Још нисмо донели ту одлуку пошто чекао да коначно чујемо политичке програме који ће грађанима бити понуђени. Наш став је да београдски избори не смеју да се злоупотребе као полигон за обрачун око високих политичких питања, али исто тако да се не смеју сводити само на комуналну причу.

Београд је престоница свих грађана Србије, али и свих Срба у свету и сходно томе смо ми и покренули кампању „Београд је Србија“ којом смо покушали да грађанима објаснимо да се не сме правити још дубљи јаз између главног града и остатка Србије, те да се у Београду мора водити културна и идентитеска политика која се тиче свих нас без обзира шта нам пише у личној карти. Сходно томе политички ћемо моћи да се договоримо само са онима који имају став да Београд мора да предводи и дели судбину Срба и Србије, а не да буде привилегован или предмет мржње.

Извор: Данас