Злослутно делује најава Европске комисије како ће испитати да ли су кинеске инвестиције у пројекту изградње пруге Београд – Будимпешта у складу са прописима ЕУ о заштити конкурентности. То кажем имајући у виду да је на сличан начин ЕК стопирала изградњу гасовода Јужни ток тако што је притиском приморала Бугарску да одустане.

Сада ће притисак ићи на Мађарску, али у великој мери и на Србију која није члан ЕУ. Наравно, Европска комисија по правилу напада и покушава да стопира пројекте који нису у складу са геополитичком оријентацијом НАТО пакта и то је сада скроз огољено.

Српски интерес, али и интерес овог дела Европе је модерна и брза железница од Солуна до Будимпеште, као и гасовод од Русије преко Турске до Средње Европе. Та два пројекта обезбеђују предуслове за развој реалне индустријске производње и стога су од животног значаја. Србија као најозбиљнија држава ван ЕУ мора да буде покретач и посредник у стварању ширих договора држава Средње и Југо-источне Европе како бисмо се заједно одупрли насртајима евро-атлантских структура које не презају од било чега да задрже позицију монопола у Европи.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет