Ситуација око учешћа Срба у политичком животу на Косову и Метохији је једна од важнијих ставки потребног политичког договора међу нама самима. Имамо опцију да потпуно игноришемо политичке процесе или да у њима учествујемо. Раније игнорисање је створило простор да Приштина ангажује “своје Србе” и да тако мимо нас пред светом показује легитимност свог лажног мултикултурализма. На овим изборима је постигнуто да је макар чиста ситуација и да су сви српски посланици на директној линији са Београдом.

Подршка Српске листе, а самим тим и власти у Београду тзв. “ратној коалицији“ је подршка једној широкој политичкој групацији са људима добро знаним нашим државним органима, што је у мору лоших ствари она најважнија која ову групацију чини мањим злом од директне или индиректне сарадње са “Самоопредељењем”.

Оно што сада предстоји и што је императив који се мора ставити пре свих пред председника државе је то да овакву ситуацију и тешку одлуку да се српским гласовима изабере власт у Приштини искористи у смислу боље позиције Србије пред међународном заједницом. Такође, читава ситуација јасно показује да најважнија стратегија Србије у односу на КиМ мора бити дугорочно преговарање, стим пре што су Сједињене америчке државе тражиле да се поново врате у преговоре између Београда и Приштине што је сигуран знак да они никако неће дозволити било какво решење које ће подразумевати трајни мир на овим просторима.

Такође, веома је важно да Срби са КиМ буду заштићени од дневне политике и матрице издајници-патриоте јер су већ чином останка на огњиштима показали максимум патриотизма.

Као и до сада, ми као странка нећемо тужну позицију Србије око Косова и Метохије користити за демагогију и јефтине политичке поене, али ћемо будно пратити ефекте овог потеза и у односу на њих ћемо вредновати ствари. Наравно, и даље ћемо инсистирати на обрачуну са албанском мафијом као кључном за побољшање српских позиција на КиМ. Да смо овај обрачун започели раније постоји велика вероватноћа да би Рамуш Харадинај био у неком затвору у Србији, а не у позицији да буде партнер и преговарач.

Информативна служба народног слободарског покрета