Mi kao stranka duboko smo svesni da za elementarnu nepogodu nije kriva politika, ali da je politika dužna da pomogne ljudima da izađu na kraj sa njenim posledicama, a pre svega seljacima kao najodgovornijem delu našeg društva. Narodni slobodarski pokret bio je pozvao državu da uvede stanje elementarne nepogode. U tom smislu delovao je i lokalno, te su sečanjski Slobodari, zajedno sa Zavetnicima poslali zajedničko saopštenje upozoravajući na izrazito loše stanje u poljoprivredi.

Predsednik opštinskog obora i  šef odborničke grupe Narodnog slobodarskog pokreta u opštini Sečanj Vukašin Baćina i predsednik Gradskog odbora Srpskog sabora Zavetnici u Zrenjaninu Vladimir Eremić,  zatražili su od predstavnika sečanjske vlasti da na području ove srednjebanatske opštine proglase stanje elementarne nepogode od suše.

– Ako krenete u obilazak atara, slika koju ćete tamo videti je više nego tužna i potresna. Zemlja je ispucala i suva, kukuruz se lagano njiše na vrelom letnjem povetarcu i bukvalno gori, jer nije dobio kišu već nekoliko dugih nedelja. Na nekim parcelama je ovogodišnji usev skoro 100 procenata uništen, a sa suncokretom je ista situacija kao i sa kukuruzom – upozoravaju Eremić i Baćina u saopštenju dostavljenom redakciji portala zrenjaninski.com.

Njih dvojica navode da se ovih dana mogu čuti komentari meštana koji su nezadovoljni i zabrinuti.

 – Njihove brige nisu iste kao kod vlastodržaca u opštini Sečanj, koji brinu gde će ići na letovanje i gde će potrošiti opštinske pare. Postavljamo pitanje nadležnima, šta da radi pošteni zemljoradnik kada mu dospe na naplatu rata kredita koji je podigao, ili kada mu dete zatraži nove patike za školu, a on ne može da mu ih priušti zbog loše godine. Zato mi iz Srpskog sabora Zavetnici i Narodnog slobodarskog pokreta zahtevamo da se hitno proglasi stanje elementarne nepogode i da se donese paket mera koji će sanirati štetu i konkretno pomoći poštenim zemljoradnicima – navode Eremić i Baćina.

Vukašin Baćina, predsednik opštinskog obora i šef predsednik odborničke grupe u opštini Sečanj dodao je da je na sve pozive da se nađe bilo kakav način za pomoć ugroženim poljoprivrednicima, predsednik opštine Predrag Rađenović odgovorio da ga suša ne interesuje i da ima preča posla. Tužna i potresna slika neodgovorne srpske političke „elite“, nesvesne da kada seljak ne bude imao čime da hrani svoju decu da neće imati ni Srbija.

Izvor: zrenjaninski.com