Лидер Народног слободарског покрета и кандидат на минулим председничким изборима говори за Данас

Убрзо ћемо изаћи са предлогом који ће у техничком смислу омогућити сарадњу са европским државама, а неће угрозити статус КиМ унутар Србије

Ми смо све време активни и у припреми смо за изборе у Београду и Аранђеловцу.

Недавно смо били гости на завршном скупу Марин ле Пен у Паризу, а у Београду смо дочекали кандидата за канцелара Алтернативе за Немачку, Алисе Вајдел. Такође, први смо на политичкој сцени отворили питања европских интеграција без НАТО и нове европске безбедносне политике, наводи у разговору за Данас лидер Народног слободарског покрета и кандидат на минулим председничким изборима Мирослав Паровић, говорећи о тренутним активностима покрета који предводи.

* Једини сте од 11 председничких кандидата који није узимао новац из буџета за кампању. Како коментаришете податке који су у међувремену објављени о трошковима ваших противкандидата?

– Не желим да коментаришем трошење новца других кандидата. Свесно сам донео одлуку да као младог политичара људи треба да ме упознају и да кроз стрпљив процес моја странка и ја добијемо неопходно политичко искуство да бисмо могли да издржимо блато политичке сцене у Србији. С друге стране, желим да људи препознају да све што радимо радимо одано, посвећено и озбиљно и тако створимо слику о себи на коју ћемо увек бити поносни и ми и сви који нас подржавају, а њих је сваки дан све више.

* Како гледате на актуелну политику Двери, чији сте некада били припадник?

– Не желим да говорим о колегама из опозиције јер би свака реч била злонамерно схваћена. Мислим да је часно у политици говорити о сопственим схватањима и анализирати постојећу власт, ма ко то био.

* Како коментаришете учестале тврдње да сте “Вучићев човек”?

– Трудим се да не доживљавам емотивно провокације и коментаре на нашу политику.

* На чему замерате актуелној власти, а шта подржавате у политици Владе и председника државе?

– Кључ наше политике је да спасоносном сматрамо шансу која се отвара Србији у европским интеграцијама без НАТО, ослоњеној на енергетску стабилност коју омогућује Русија. Морамо схватити да САД користи НАТО као политичку организацију за дезинтегрисање и контролу европских процеса, за шта има савезнике пре свих у Пољској као емотивном противнику Русије, а с друге стране на Балкану за то имају савезнике у Хрватској и албанској и црногорској мафији. То значи да се не треба залуђивати да је могуће бити стратешки партнер са њима. Ми ћемо Владу и председника државе подржавати док вуку потезе који иду у овом правцу. Не слажемо се и критикујемо јако велики број стратешких одлука у економији и унутрашњој политици, као и велики број погрешних кадровских решења.

* Како коментаришете најаве да ће се мењати Устав Србије због решавања косовског питања?

– Тренутно имамо пат позицију да имамо уставну преамбулу о Косову и Метохији и скоро па ништа више сем тога. Ми одрживо решење за КиМ морамо тражити у новој европској политици која је базирана на осовини Париз – Берлин – Москва и као странка ћемо убрзо изаћи са предлогом који ће у техничком смислу омогућити сарадњу са европским државама, а неће угрозити статус КиМ унутар Србије. Таквим решењима ће се највише противити НАТО и САД јер њим није у интересу било какво одрживо решење већ трајни конфликт.

* У неколико наврата сте навели да су НАТО и Европа у сукобу. На шта тачно мислите?

– Пукотине на релацији НАТО – Европа су све видљивије. Минхенски говор Ангеле Меркел о томе да Европа више нема поуздане пријатеље у САД и Британији је прва изјава те врсте још од смрти Шарла де Гола. Западна Европа и њена индустрија су “гладни” енергетских ресурса са Истока, док је с друге стране Русији неопходно тржиште и технологије. Нашем, европском интересу на путу стоји НАТО и ја сам уверења да ће пре свих Немачка, Француска и Русија учинити све да се Европа ослободи тог баласта.

* Где Србија треба да буде у том “сукобу”?

– Ми треба да гледамо сопствени интерес, а он је први пут у потпуности идентичан са интересима најјачих европских држава. НАТО ће на Балкану одабрати Хрватску као главну испоставу, а преко “велике Албаније” ће настојати да додатно угрожава територију на којој ми као народ живимо. Нимало нећу погрешити ако кажем да је наш опстанак директно повезан са успостављањем нове европске политике која ће у први мах бити базирана на енергетској заједници и на одбрамбеној политици, укључивши формирање заједничких европских оружаних снага.

“Албанци дестабилишу прилике”

* Шта очекујете од наредне фазе бриселских преговора Београда и Приштине?

– Ништа. Албанци ће по налогу НАТО пакта све време дестабилисати прилике на Балкану.

Пише: М. Д.

Извор: ДАНАС, 17. јул 2017.