Председнички кандидат Мирослав Паровић одржао је  конференцију за медије поводом претњи које су због приговора који је РИК-у због мањкавости кандидатуре Луке Максимовића упутио Мироје Јовановић, функционер Народног слободарског покрета и адвокат.

„Више пута сам рекао да сам у председничку трку ушао како бих спречио референдумску атмосферу за и против Вучића јер нам такво стање као друштву и држави не може ништа добро донети. Случај када је Мироје Јовановић искористио своје Уставом дефинисано и законом гарантовано право, и надлежним органима упутио приговор на кандидатуру Луке Максимовића био је окидач за стотине претећих порука и позива. Мироју је прећено чак и у моменту док је у полицији пријављивао претње.

Дакле, овде имамо случај да једна страна посеже за законским нормама и дефинисаним правима, а да друга страна на то одговара силом и претњама. За мене је ово јасан знак да је дух линча пуштен из боце и да као друштво морамо одреаговати на то.

Само једна из палете од пар стотина претећих и увредљивих порука упућених претежно са лажних профила. Истражни органи утврдиће ко стоји иза претњи вешањем на бандере, и очекујемо да ће поступити по закону.

Можда је све у почетку деловало шаљиво, али је сада више него јасно да је враг однео шалу и да ови избори већ сада прете да се заврше лоше по све нас. Стога позивам све учеснике изборне трке да осуде претње и да својим понашањем сви радимо на снижавању друштвених тензија. Посебно позивам опозиционе кандидате којима су пуна уста приче о владавини права и борбе за демократију.

Грађани од нас очекују да им обезбедимо миран и пристојан живот и то је дужност свакога од нас“, изјавио је Паровић.

Мироје Јовановић је окупљеним новинарима показао низ претећих порука које је добио у предходних двадесет и четири часа. Он је истакао да су активисти бројних опозиционих странака делили на друштвеним мрежама његове бројеве телефона као и адресу стана и адвокатске канцеларије. Због свега тога је затражио и како је рекао добио полицијску заштиту.

Подсећамо да је проблем наступио када је Мироје Јовановић у својству бирача поднео Републичкој изборној комисији приговор на решење о проглашењу кандидатуре Луке Максимовића. У приговору је навео како у обавезујућем упутсву о спровођењу избора стоји обавеза да се испред имена предлагача мора наћи ознака „Група грађана“, а што Максимовић није испоштовао.

/ УСКОРО цео снимак са данашње конференције за медије! /