Председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић у интервјуу за Геополитику говорио је о политичким идејама слободара, кандидатури на председничким изборима, политичкој ситуацији у свету након победе Доналда Трампа, али и о плановима његове странке у наредном периоду.

Недавно сте јавност обавестили како сте на органима странке коју предводите одлучили да промените унутрашњу организацију, начин деловања, као и само име партије. Трећа Србија више не постоји, на њено место је дошао Народни слободарски покрет. Шта вас је навело на овакве драстичне промене?

Потреба да се на бољи начин одговори изазовима времена у коме живимо. Ми смо као странка најбоље перципирали дух нове епохе која наступа у Европи, међутим организационо нисмо били дорасли да те добре претпоставке преточимо у већи политички утицај. Разлога је много, делом су објективни, међутим у доброј мери су и субјективни те смо стога одлучили да подвучемо црту. Урадили смо много добрих ствари за ово време, али смо правили и грешке и због свега смо једни друге погледали у очи и одлучили смо се да суштински променимо начин политичког деловања.
Многи сматрају да сте побегли од имена Трећа Србија. Шта је Ваш одговор на то мишљење?

Иако је промена имана највидљивија, морам рећи да је то најмање значајно. Много је важније што смо ми суштински организацију устројили као политички покрет који функционише од базе, тј. од човека ка руководству, а насупрот класичног страначког модела у коме је лидер све и свја. Трећа Србија је остала као назив политичке платформе на којој покрет заснива рад, а негде је заједнички став како је Народни слободарски покрет много пријемчивији, а и суштински боље одређује циљеве које смо себи дали. Борба за слободу је нешто што је својствено нама као народу, а слободарска идеја је уједно и најстарија идеологија код Срба.

У новом називу странке немате нити одредницу српски нити Србија. Да ли то значи да сте почели да нагињете ка либералнијим ставовима?

Апсолутно не, напротив. Ми Срби смо редак народ који се кроз своју историју толико борио за слободу, до те мере да је слобода други назив за Србију. Из тог разлога тврдим да ми имамо најсрпскије име странке.

Интересантно је да у логоу странке имате стилизовану црвену заставу која вијори. Обзиром да Вам је деда стриц био народни херој, Благоје Паровић да ли то значи да ћете у деловању користити и комунистичке методе?
Црвена боја на застави означава да је нека држава своју слободу извојевала и у нашем знаку она има ту симболику. Наравно, црвена застава асоцира и на комунистички период, од кога ми као народ нити можемо нити требамо да бежимо. Једноставно народњачка компонента политике је од радикала у деветнаестом веку дошла до радничког покрета у двадесетом веку. На нама је да у двадесет и првом веку дамо нову идејну инекцију народњаштву, а по мом дубоком уверењу то је управо идеја слободарства.
У документу Смернице рада Народног слободарског покрета навели сте пет кључних задатака на којима ћете радити. За око нам је запала тачка везана за како ви кажете успостављање Српског културног простора. Реците нам нешто више о томе?

Концепт „српског културног простора“ представља јединствену територију на Балкану где живи српски народ, говори се и пише српски језик и негује српска култура и традиција. Српски културни простор представља наддржавни простор са матицом у Србији, који се не ограничава званичним границама држава, али поштује суверенитет сваке од држава које су признате од стране Србије и прилагођава се формално-правним актима држава.

Српски културни простор идејно је уоквирен у развоју образовања, науке и културе без територијалних претензија, али са тежњама ка слободи и аутономији српског народа у овим оквирима. Српски културни простор у досадашњим институционалним оквирима Србије није препознат као концепт. Вођење наддржавне културне политике која поштује једнакост и различитост је основа европске политике, а ми Срби и наша култура су у основи европске цивилизације.

У споменутом документу сте навели и тачку „спречавање аутогеноцида“. Шта подразумевате под термином аутогеноцид?

Сваке године се у Србији готово четрдесет хиљада људи мање роди него што умре. Изврши се више десетина хиљада абортуса. Хиљаде младих и образованих људи напушта земљу у потрази за послом. Расељавају се села и мањи градови. Домаћа привреда и предузетништво се не развија, а фаворизују се стране компаније. Стотине хиљада хектара земљишта остаје необрађено.

Имајући у виду све параметре живота са жаљењем се може констатовати да је у Србији на делу аутогеноцид који траје већ дуже од две деценије и који за ефекат има драстично погоршање демографске слике нашег друштва и прети да доведе у опасност чак и биолошки опстанак народа.

 Тешка економска ситуација је у основи аутогеноцида зато и сматрамо да је од круцијалне важности напрегнути све домаће капацитете и пронаћи савезнике у домаћим власницима капитала, јер је потпуно јасно да неолиберални концепт економије који фаворизује стране инвестиције и сарадњу са иностраним монетарним институцијама само појачао лоше ефекте доводећи државу до потпуне финансијске и економске, а тиме и политичке зависности.
Ви сте пре више од две године доста авангардно у српској јавности покренули идеју о успостављању Нове Европе и потреби да Срби нађу своје место. Сада све више политичара долази на то становиште. Где смо данас у том процесу?
Октобра 2014. године сам био иницијатор и домаћин велике међународне конференције Нова Европа која је тада окупила политичаре и мислиоце из Француске, Немачке, Аустрије, Русије, Италије и Србије. То је и до сада остао један од највећих скупова на којима се причало како Европу извући из канџи атлантиста, а неки од учесника су у међувремену у својим државама постали веома значајне политичке фигуре што је само доказ да је то политика која побеђује.

Тада смо причали да је политичка осовина Париз-Берлин-Москва кључна за успостављање равнотеже у Европи, а да је Београд такође једна од важнијих тачака у том процесу. У међувремену су се десили мигранти, брегзит, терористички акти, Сирија, победа Трампа. Дакле, све што се дешава потврђује да наступа нова епоха и самим тим и нова парадигма и ми Срби то морамо да искористимо. Политика Народног слободарског покрета је потпуно у духу те нове епохе и зато сам уверен да ћемо ми обележити време које је пред нама.

Врло сте активно помагали кампању Младена Грујичића у Сребреници. Да ли сте очекивали да ће српски кандидат успети да победи?
Владан Глишић и ја смо се укључили у кампању Младена Груичића и мислим да смо дали свој допринос његовој победи. Од почетка сам наравно веровао да Младен може да победи, али ми је много важније било да кроз кампању макар мало начнемо тај холивудски мит о наводном геноциду у Сребреници. Поготово је то било важно имајући у виду изборе у САД и чињеници да су управо Бил и Хилари Клинтон били највећи патрони те и такве приче о Сребреници.

На крају, испада да је победа Младена Грујичића у Сребреници био први пораз клинтоновске машинерије и наговештај каснијег потонућа Хилари Клинтон и победе Доналда Трампа.

С тим у вези, шта мислите какви ће бити односи Србије и САД после победе Доналда Трампа?
САД ће кренути да мења своју спољну политику те ће Трамп бити први транзициони председник. Тај процес неће бити брз, међутим већ је сада уочљиво да ће се САД мање бавити остатком света, а више собом. Посебно ће пак важан бити однос Русије и САД и управо ту треба тражити нашу шансу.
Става сам да сада више него икад треба инсистирати на неутралности. Раније је војна неутралност значила НЕ у НАТО, а данас има значење и НЕ сукоб са САД, те у том смислу мислим да поред Русије која је главни подржавалац те политике, у блиској будућности подршку можемо добити и од САД.

У јавности сте познати као један од главних заговорника политичке и војне неутралности Србије. Недавно сте са Заветницима и Народном мрежом Владана Глишића започели и кампању да се усвоји ваш предлог закона о војној неутралности. Колико је то реална позиција за Србију?

На средњи рок је то и једина повољна позиција по нашу земљу. Стога је концепт који ми предлажемо неутралност под оружјем што значи рад на развоју свих безбедносних механизама у Србији. Данас је битна компонента квалитета живота грађана и питање безбедности – нема доброг, богатог и достојанственог живота наших грађана ако тај живот није безбедан. Такође, заговарамо и активна неутралност тј. не неутралност која нас изолује из главних цивилизацијских и глобалних процеса. Активна неутралност подразумева повезивање са свим државама и савезима који учествују у обликовању бољих међународних и безбедносних услова у непосредном окружењу Србије, у региону и у свету.
За крај. Најављују се општи избори за пролеће 2017. Шта је план Ваше странке за предстојећи период?

Ми смо одлучили да не подлегнемо политичкој психози и нагађању који ће све избори бити. Заокружили смо сарадњу са Заветницима и Народном мрежом, као и са још једним бројем локалних група грађана. Такав политички „пакет“ је на прошлим изборима добио преко 50.000 гласова што је добра подлога. А имајући у виду да су се многи прописно обрукали у периоду од избора на овамо, митингујући са Чедом, Радуловићем и сличнима или увођењем Пернара у скупштину, нешто мислим да тих наших априлских 50.000 већ сада вреде барем дупло.

Извор: Геополитика, Србин-Инфо, Ослобођење (25.02.2017.)