Вукашин Баћина, повереник Слободара за општину Сечањ, пољопривредник и аутомеханичар.

Општина Сечањ са 17000 становника 2004. године имала је буџет од 68 милиона динара, и 50 запослених у општинској управи.

Нешто више од деценије касније, 2015. године буџет је порастао на чак 500 милиона динара, и иако је број становника опао на 10.000, запослено је 100 људи.

Према доступним подацима, од средњег нивоа развијености привреде, евидентно је да је у релативно кратком периоду општина Сечањ спала је на низак ниво привредне  развијености, 7000 људи напустило је општину, а запослено је 50 партијских послушника.

Можда и највећи пробем је у томе што је Предраг Милошевић Караси државно земљиште дао компанијама, са којима мали пољопривредници немају шансе да се надмећу.

Народни слободарски покрет чији је председнички кандидат Мирослав Паровић млад човек и дете села и добро га познаје, у свом програму нуди читав систем решења проблема у пољопривреди који обухвата следеће мере:

  • Издвајање већих средстава за пољопривреду, минимум 5% буџета.
  • Доношење нових закона о земљишту, о задругама и о безбедности хране. Строжа контрола увоза и система производње и прераде хране како би се спречиле малверзације.
  • Промена система доделе субвенција, с посебним нагласком на субвенцију квалитета производње (органска производња и сл), а не на хектаре засејаних површина.
  • Активирање система јавних складишта и робних резерви.
  • Обезбеђивање повољних кредита за покретање сточарских фарми.
  • Субвенционисање камата на пољопривредне кредите како би фармери могли лакше да дођу до неопходних новчаних средства.
  • Пооштравање и стриктна примена Закона о забрани гајења ГМО у Србији и брендирање Србије као простора без  ГМО.
  • Подстицање улагања у системе за наводњавање како би се повећао број хектара под заливним системима, уз покретање низа јавних радова с циљем обнове каналске мреже за наводњавање и одводњавање земљишта.
  • Подстицање сеоског туризма и обнова квалитета живота на селу.
    Активна подршка пројектима, пре свега породичним, који позитивно утичу на насељавање руралних средина.
  • Уз данас претежно монокултурно бављење пољопривредом, уводити паралелно и систем поликултурне пољопривреде и пермакултуре као основу опстанка на малим сеоским имањима и у за државу и народ најтежим условима, као стратешки елеменат опстанка.

Више о овој теми говоре Вукашин Баћина, повереник Народног слободарског покрета за општину Сечањ и Ђорђе Гуран, председник Удружења пољопривредњика “Јаша Томић” у емисији Боља земља, емитованој у недељу 12. фебруара 2017. на ТВ Хепи. Погледајте!