Сведоци смо све већег броја медијских и политичких захтева да се данас, са ове временске дистанце, додатно испитају политичке околности, позадина и други неоткривени или скривени детаљи у вези са убиством Зорана Ђинђића. Слободари у потпуности подржавају овакве иницијативе, али исто тако сматрамо да је неопходно испитати и околности под којим је спровођена акција “Сабља” и бројне евидентне злоупотребе, неправилности и политичку конотацију исте.

У јучерашњем саопштењу ЛДП-а, децидно се наводи да је Чедомир Јовановић имао увид у сведочење тада привођеног фудбалера Драгољуба Јеремића и да је оно што је тада изјавио, супротно од онога што сада изјављује за медије.

Указујемо да су у прикривању чињеница и самој “Сабљи” учествовали и службеници безбедности амбасада САД и Велике Британије, као неформални шефови и руководиоци. Чеда и Беба знају коме су полагали рачуне и од кога су добијали наредбе!!

Народни слободарски покрет поставља питање: на основу којих ингеренција, по чијој дозволи и у ком својству је Јовановић имао увид у изјаву коју је Јеремић дао полицији? Хоће ли и ко одговарати због ових грубих злоупотреба и начињеног кривичног дела?

Коначно, Народни слободарски покрет сматра да је обавеза друштва да се испитају улоге Чедомира Јовановића и Бебе Поповића у акцији “Сабља”, нарочито када су у питању политичка привођења, изнуђивања или подметања унапред написаних признања, као и заташкавање незгодних доказа и сведочења.

Грађани Србије данас, готово петнаест година касније имају право да знају ко је све полуге безбедности приватизовао и користио их у ускостраначке или лично-интересне циљеве мимо закона и права, а друштво има обавезу да исте изведе пред лице закона.