Наш народ има једну дивну мисао о томе да се јако пуно доброг пропустило због бољег. И управо ова мисао може да послужи као полазна основа за анализу споразума о набавци оружја од Руске Федерације јер чини ми се да се на прсте једне руке могу набројати политичари који су овај споразум подржали. Они либерални су се питали шта ће нама војска уопште и чудом се чудили како војску нису збрисали са лица земље док су били на власти. Њихови национални пандани су пак оптуживали власт да нам замазује очи са МИГ-овима уместо Сухоима, те да хоће да нам подметну некакав БУК систем, а они би С-400.

Речју, највећи део опозиције је суштински оно што се у уџбеницима на Факултету политичких наука назива неодговорном опозицијом, тј. они су способни само да критикују без било какве продуктивности често и без било каквог смисла. Са друге стране, странка на чијем сам челу се није либила да овај потез власти подржи, на сличан начин на који смо активно радили и подржавали све оно што је од стратешког интереса за државу. Става сам да не могу имати права да критикујем лоше потезе државног врха, а има се ту што шта озбиљно критиковати, све док не будем био у стању и да похвалим за шта народ опет има добру мисао „За ово ти хвала. А за ово ти оде глава.“.

И зато је мапа политичке сцене данас да имамо често неодговорну власт, по правилу неодговорну опозицију и тек у заметку одговорну опозицију. Нажалост по Србију у прошлости је власт увек допадала неодговорној опозицији која је у периоду атака ка државним јаслама тврдила да у власти ама баш ништа не ваља и да ће они апсолутно све изменити, а онда настављали тамо где су претходници стали на тај начин гадећи пристојним људима политику. При томе, ти неодговорни опозиционари за себе воле да тврде да су прави и при томе сваки од њих има сопствени аршин по којем свет дели на онај прави и лажни.

Због свега тога, јако је важно да грађани схвате да се политика може и другачије водити. Да није суштина само у томе ко је грлатији и баналнији, већ да је од круцијалне важности то да неко нуди решења која су спроводива и одржива. Свет није црно-бео нити се може све свести на „УА или УРА Вучићу“.

Мирослав Паровић,
Народни слободарски покрет