AМБАСАДОРИМА У УН И ЧЛАНИЦАМА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ ПОДНЕТ ЗАХТЕВ ЗА ФОРМИРАЊЕ AD HOC ТЕЛА

ЗА УТВРЂИВАЊЕ ЧИЊЕНИЦА О ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ ГЕНЕРАЛА РАТКА МЛАДИЋА

  1. за формирање ad hoc (помоћног) тела Савета безбедности, за утврђивање чињеница о здравственом стању генерала Ратка Младића и исправности медицинског третмана којем је подвргнут.
  2. да одбије да судећем већу достави информације о здравственом стању генерала Младића, са тврдњом да то није прикладно, а без правног образложења (у прилогу допис Секретаријата).
  3. узимајући у обзир очигледно трајно нарушено здравствено стање генерала Младића и ефективну немогућност да учествује у предметном поступку, као и због забринутости за могућност наступања смртне последице код генерала Младића.
  4. је поднет јер он дипломата делегиран из реда припадника српског народа, као и кадровско решење Српске демократске странке, те је изражена нада да има посебан сензибилитет за предметну тематику.
  5. те напомињући да је генерал Младић пре 25 година водио борбу против исламског екстремизма, а у којој борби Русија сада истрајава уз велико пожртвовање.
  6. François Delattre је захтев поднет јер је он лично као дипломата у кабинету Алена Жипеа упознат са борбом коју је генерал Ратко Младић водио против исламског екстремизма још пре 25 године, која борба још увек траје и на улицама Француске и широм Европе и света.
  7. Liu Jieyi захтев је поднет као представнику НР Кине, државе која је пријатељска према српском народу.
  8. дипломатска агилност у кандидовању ове теме пред Саветом безбедности, а од руских, кинеских и француских дипломата предлагање ове теме на седници Савета безбедности, имајући у виду да се ради о сталним чланицама овог органа Уједињених нација.
  9. на службеном језику њихових држава, а амбасадорима Р. Србије и БиХ на српском језику и ћириличним писмом, и налазе се у прилогу овог саопштења.

Нови Сад, 28. децембар 2016. године

Мироје Јовановић,
адвокат у Новом Саду (Република Србија)
и члан председништва Народног слободарског Покрета