Tрећа Србија обележила је 01. августа 2016. у Новом Саду страначку славу Св. Деспота Стефана Лазаревића. Прослава  је уприличена у просторијама те странке у присуству званица из блиских политичких партија и патриотских организација, и уз молитве свештеника СПЦ.

Председник Треће Србије Мирослав Паровић објаснио је да та странка у Деспоту Стефану Лазаревићу види пример одговорне политике који треба следити и да је управо због својих достигнућу за народ и државу овај светац одабран као слава те политичке организације.


– Деспот Стефан Лазаревић је живео и владао у једном јако тешком периоду сличном овом данашњем, када  се тадашња  геополитичка мапа Европе ломила и мењала. Када је нестајала једна велика земља као што је тада била Византија, када је надирала једна нова сила као што је тада била Турска, а западни свет имао чудну политику какву има и данас према овом региону. Деспот Стефан је наследио државу у готово распаднутој ситуацији, после погибије свог оца у боју на Косову и успео је не само да сачува земљу него да је и драстично ојача у том тренутку. Тај тренутак је налик овом данашњем, један историјски моменат у историји човечанства – објаснио је Паровић.

Он је објаснио своје виђење како је Стефан Лазаревић успео да из тако тешке ситуације уздигне Србију на ниво деспотовине

– У том историјском моменту он је успео да из овог народа извуче нешто што је било најбоље. Он је у том моменту имао 10.000 оклопних елитних витезова, можда најбољих витезова тог времена. Имајући тих 10.000 тада важних стратешких коњаника оклопника, он је успео да треба свету и да у договору и са Западом и са исламом, дакле са различитим факторима утицаја, претраје и да овај народ не само сачува, већ и да га оплоди и подигне на неки виши ниво. Водећи се идејама Св. Деспота Стефана ми данас треба то исто да урадимо, да из овог народа извучемо оно најбоље – објаснио је Паровић додајући да су некад Србији били потребни коњаници а данас требају инжењери, лекари и стручњаци у разним областима.


Уз функционере Треће Србије сечењу колача је учествовао и лидер Српске мреже Владан Глишић са којим су на предходним изборима били у коалицији, што показује да је блиска сарадња две политичке организације настављена. Такође, прослави су присуствовали и председник Српског сабора Заветници Стефан Стаменковски и портпарол Милица Ђурђевић, лидер Србског Образа Младен Обрадовић и представници других странака и покрета.