У уторак 19. априла 2016. делегација Треће Србије посетила је СОС Дечије село “Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици, и поводом предстојећих Васкршњих празника однела слаткише за штићенике ове установе прикупљене на изложби моде и модних детаља новосадске креаторке Сенке Радаковић, одржане у организацији “Клуба О2 и Треће Србије.

Срдачни домаћини упознали су нас са историјом стотог дечијег села подигнутог у свету, и првог на просторима источне Европе, као и са принципима које негују, као што су одговорност, истрајност и посвећеност, те са импозантним бројем деце која су за 41 годину од оснивања прошла кроз ову институцију.

Том приликом делегација се упознала са јединственим, и судећи по резултатима, врло успешним системом бриге о деци без родитељског старања заснованог на систему оцена и привилегија, водећи рачуна о духовности, у средини која по стандарду живота ни мало не заостаје за стандардом примереном срећном дечјем животу у оквиру породице,  а све захваљујући бројним донаторима, од државе, преко различитих предузећа, до приватних лица,  као и оних који су као легат Дечијем селу завештали своју имовину.

Након обиласка Дечијег села, упознавања са животом штићеника, њиховим уобичајеним даном, активностима, договорена је даља комуникација пре свега са циљем решавања конкретних проблема, како комуналних, тако и подршке у укључивању штићеника у нормалне токове живота када за то дође тренутак.


Хуманост и брига не смеју бити везани за изборни процес, и никако у функцији политичке пропаганде. Објављујући вест о овом догађају након избора, иако се он стицајем околности догодио непосредно пре,  желимо да пошаљемо поруку свим политичким организацијама да се за достојанство обичног човека  можемо и морамо борити свакодневно, заједно, јер упркос разликама смисао политике мора бити у функцији обичног човека, јер политика због обичног човека и постоји.

Одговорност према околини, стиче се пре свега у породици, и зато одговорност, ону највећу, имају управо они који су имали ту срећу да су имали где да је стекну. Никола Јеж, који са своје 4 године иза себе има богат хуманитарни и активистички живот, нит коју носи из своје породице, дао је пример својим вршњацима, као и старијима од себе одлучивши да слаткише и играчке подели са својим новим другарима, за шта је добио и своју прву захвалницу.