Политички процеси започети петооктобарским пучом двехиљадите године, а који су нашу државу усмерили пут евро-атланских интеграција, нажалост још увек трају иако се Европа, па и читав свет драстично изменио у односу на двехиљадиту годину. Један од тих процеса је и споразум са НАТО пактом који је потписан још пре десетак година, а који је сада и ратификован у Народној скупштини.

Овим споразумом је делом нарушена позиција војне неутралности Србије, што се једино може исправити активним приступом и дозволом и Русији да као друга заинтересована страна за безбедносно питање на Балкану под истим условима као и НАТО пакт може да врши транзит кроз нашу земљу. Ово је посебно важно имајући у виду и чињеницу да је Русија данас предводник борбе против глобалног исламистичког тероризма, а да је наш регион врло угрожен јер већ дуже од двадесет година на територији Македоније, Албаније, БиХ, Црне Горе и наше јужне покрајине Косова и Метохије несметано, а често и у садејству са НАТО пактом делују албанске и муџехединске терористичке групације. Такође, ово је и разлог више да Србија прихвати понуђени војни споразум и да од Русије по повлашћеним условима купи дефанзивно наоружање.

Активна неутралност уз укључивање Србије у борбу против глобалног исламистичког тероризма, а у којој ће јој Русија природно бити кључни партнер, требају да постану основе нове српске безбедносне политике и ми ћемо такву политику предложити на предстојећим изборима. На овај начин ћемо очувати мир и стабилност Србије што је кључни предуслов нормалног живота нашег народа.

Мирослав Паровић, председник странке Трећа Србија