У суботу, 26. децембра 2015. године у београдском Центру „Сава“ у организацији Треће Србије, Самосталног ДСС-а и Наше Мреже одржана је Конференција “Безбедносни изазови Србије у XXI веку” чији је циљ подстицање отвореног дијалога између политичких субјеката, угледних стручњака и представника државних институција како би кроз договоре, удруженим идејама и знањем одговорно стварали безбедније окружење за живот свих нас.

На овом скупу између осталих говорио је Мирослав Паровић, председник Треће Србије. “Потпуно супротно ситуацији у којој је била несврстана Југославија, данас Србија као активно неутрална и наоружана, може да буде држава преко које Исток продире дубље на Запад, односно држава преко које Исток шаље поруку Западу да борба за суверенитет Европе данас зависи од тога да ли ће Русија и Кина успети да одбране сопствени суверенитет па да потом помогну Европи, пре свега оном њеном западном делу да се избори са највећим злом које данас влада, атлантистичком идеологијом.” – рекао је том приликом Паровић.

Председник Самосталног ДСС  Андреја Младеновић изјавио је да би требало донети посебан закон о војној неутралности Србије, којим би био дефинисан темељ безбедности Републике Србије. „Уместо чланства у само једној организацији, војна неутралност отвара много шири простор за сарадњу. На тај начин се ствара могућност да Србија сарађује са готово свим међународним организацијама у циљу остваривања сопствених интереса, уместо само са једном организацијом у циљу остваривања туђих интереса“, нагласио је Младеновић.

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански истакао је да је да свака земља која уђе у неки војни савез губи суверенитет, а то се посебно догађа са чланицама НАТО савеза. „Један период постојања НАТО-а може да добије позитивну оцену, али је сада НАТО изашао из свог мандата као одбрамбеног савеза и покушао да се постави као једна врста светске полиције.“, рекао је Лазански.
Коментаришући улазак Црне Горе у НАТО , Лазански је оценио да је то „ као да имате новог пријатеља на фејсбуку“ и да приступање те бивше југословенске републике Атлантском савезу за саму алијансу нема неки значај, јер се ради о врло малој земљи са малим бројем војника.
Он је истакао да Србија никада није била против Руске федерација и објаснио да ми данас живио у времену где се НАТО директно конфронтира са Русијом, те да је просто немогуће замислити овдашњег политичара који би донео такву одлуку о уласку у НАТО.
„Све што се збива и на Балтику и око Сирије и око Украјине је заправо покушај Америке да заустави Русију у поновном успостављању статуса светске економске, политичке и војне суперсиле. А Русија је увек и била суперсила, без обзира на распад СССР“. , рекао је Лазански.
Он је додао да Србија све да и хоће да уђе у НАТО не може тако лако , јер НАТО-у не требају земље које немају јасно дефинисану границу, односно услов за тај улазак било би признавање Косова као независне државе, што, како је рекао, ни један политичар овде није спреман да потпише.

Народни посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић је истакао да верује да Србија неће никада ући у НАТО, јер је за то потребан референдум на коме, уверен је , грађани неће донети такву одлуку. Он је нагласио да је војну неутралност треба „љубоморно чувати“ и за њу се борити, јер је то једини прави пут за Србију која у том статусу може да сарађује са свима, а да ради у свом и интересу својих грађана.

Испред Народне мреже на скупу је говорио Владан Глишић који је истакао да и поред тога што је за војну неутралност, по њему су потребни и ближи односи са Русијом.

Главни и одговорни уредник портала „Нови стандард“ Жељко Цвијановић је казао да је добар пут ка војној неутралности и очувању исте, јачање државе наоружавањем, истакавши да се „суверенитет једне земље не мери толико економским развојем , колико бројем бојевих глава, односно војном снагом“. „Ако успемо да се наоружамо, а већ је унапред јасно да немамо агресивне намере, Србија би могла да постане стварни фактор мира и стабилности, а наша неутралност би била у стабилној фази“, нагласио је Цвијановић.

На скупу су говорили и представник Покрета ветерана Србије Саша Дујовић, као и политиколог Боривој Рашуо.