Делегација из Србије у саставу Мирослав Паровић, председник странке Трећа Србија, Марко Теслић, члан председниства и Владимир Зотов, саветник НВО “Организација платформе јавног дијалога” налазе се на позив Виталија Игњацева Министра спољних послова у вишедневној посети Придњестровљу.

Првог дана посете Мирослав Паровић се обратио учесницима конференције “Заштита суверенитета у условима међународних турбуленција”. Том приликом Паровић је повукао паралеле између распада СССР и СФРЈ и геополитичким последицама тих догађаја. Посебно је апострофирао чињеницу да је за Придњестровље примењен концепт замрзнутог конфликта чиме су практично конзервиране тековине борбе народа Придњестровља за право на суверенитет.

“У току 2013. године када је процес Бриселских преговора био на врхунцу ја сам изашао са предлогом да се за простор Косова и Метохије тражи примена концепта замрзнутог конфликта”, рекао је Паровић. “Европа у овом моменту није способна да реши тако крупан проблем и кроз замрзнут конфликт би била конзервирана државнист Србије на КиМ”, закључио је он.

Другог дана посете делагеција из Србије ће се састати са члановима Владе Придњестровља, а теме ће бити везане за могућност економске сарадње. Завршног дана посете српска делегација ће бити у саставу међународног тима посматрача на општим изборима у Придњестровљу.