Мирослав Илић, управитељ Фондације Достојанство и потпредседник Скупштине Града Новог Сада, присуствовао је манифестацији „Дани српске културе“ у Темишвару поводом премијерног приказивања филма „Михајло Пупин – пут ка светлости“. Новосадску делегацију су поред Илића представљали Радомир Чубрановић и Александра Чубрановић из удружења EUprogress.

У уторак 10. новембра 2015. године премијерно је приказан документарно-анимирани филм „Михајло Пупин – пут ка светлости“ у свечаној сали владичанског двора. На премијери филма били су присутни председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, Њена екселенција Ирена Радојичић конзул Републике Србије у Темишвару, проф. др Душан Попов (професор темишварског Универзитета у пензији), др Рајко Корња, директор медија Савеза Срба, Јавор Радованковић угледни румунски бизнисмен, наставници Српске гимназије у Темишвару и други.

Сутрадан у среду 11. новембра, делегација је посетила Српску гимназију „Доситеј Обрадовић“ на челу са директором Јадраном Кланицом и Епархију темишварску где нам је домаћин био протојереј-ставрофор мр. Маринко Марков, архијерејски заменик Епископа.

Радомир Чубрановић је упознао темишварски аудиторијум са садржајем и мисијом овог занимљивог филма.

Мирослав Илић се обратио присутнима у име Града Новог Сада који је финансијски у великој мери помогао реализацију овог филмског подухвата. Михајло Пупин је био аутентична личност јер је у свет отишао као човек који је у родитељском дому изградио свој српски национални и верски идентитет, што му је касније омогућило да утиче на најважније процесе у САД као и на важне глобалне токове након Првог светског рата – истакао је Илић.