Два су кључна успеха посете државног врха Русији; споразум о гасним складиштима и разговори о куповини руског оружја за одбрану земље, рекао је Мирослав Паровић, председник Треће Србије, у емисији Нема без везе. Он је додао да ово последње треба посматрати пре свега кроз призму нарастајуће претње од тероризма.

„Србија ће од Руске Федерације набавити део наоружања које неће бити офанзивног карактера, већ ће служити за заштиту земље“, изјавио је премијер Александар Вучић током скорашњег боравка у Москви.

Српски премијер је руској престоници имао прилично згуснут распоред са највишим државним званичницима, а преговори су се углавном водили око бројних економских питања и унапређења заједничке сарадње. Разговори Путина и Вучића вођени у „четири ока“ о, како се претпоставља, поменутом наоружању, тема су последњих дана бројних нагађања у земљи и региону.

“Ја кроз то гледам и нешто што је веома значајно, а то је да се Србија коначно одлучила да води једну суверенистичку политику, колико је то могуће у времену у којем живимо. И свaкако поздрављам чињеницу да је државни врх у овом моменту имао храбрости да постигне један такав споразум”, рекао је Паровић.

Паровић је навео да на тај потез очекује бурне реакције политичких странака у земљи, али да Трећа Србија, како је рекао, иако опозиција оваквој Влади Србије, није опозиција интереса народа и државе, те да нам је, у време нарастајуће претње од тероризма, потребна ова врста дефанзивног оружја.

Као други најважнији успех посете Русији, Паровић издваја споразум о проширењу гасног складишта у Банатском Двору, са могућношћу за изградњу још једног у Српском Итебеју.

“Постоје индиције да ће 2019. године бити затворен гасовод који пролази кроз Украјину и логично је да ће гасна складишта бити једини енергентски гарант неке државе”, сматра председник Треће Србије.

Ова гасна складишта, смaтра Паровић, би земљи омогућила неку врсту офанзивне економске политике, јер, сматра он, ако у 21. веку имамо прилику да складиштимо ресурсе као што је земни гас, то би отворило нове могућности у економској позицији Србије.

Извор: Канал 9 (03. новембар 2015.)