Данас је у Београду странка Трећа Србија извела акцију посвећену обележавању неславне годишњице петооктобарских промена. У Кнез Михајловој улици, код „Руског цара“ постављена је изложба карикатура које приказују све фазе уништења Србије као државе, од паљења скупштине, преко заузимања државних институција од стране наоружаних људи са фантомкама на главама, до пљачкашке приватизације која је уништила привреду и без посла оставиле на стотине хиљада људи.

„Мени када данас неко спомене петооктобарске промене прво на шта помислим је да су људи попут Млађана Динкића, Чедомира Јовановића, Бојана Пајтића и њима сличних и даље на слободи, док Србија грца у дужничком ропству, а готово милион људи нема посао.“, рекао је окупљеним новинарима Мирослав Паровић.

Паровић је навео и то да је већина назови хероја те револуције и даље политички активно, те да је добар део њих и даље на власти. „Многи су после спаљивања скупштине добили титулу експерта опште праксе, па је тако рецимо Кори Удовички могла 2002. да постане министарка енергетике и рударства, а већ наредне године да буде постављена за гувернерку НБС, док је данас министарка локалне самоуправе и државне управе.“, истакао је Паровић.

Из тог разлога је, по његовим речима, нужно да полуге моћи у држави преузму нови људи и да се коначно промени логика која је успостављена те 2000. године.

За галерију фотографија ове кампање Треће Србије кликните овде.

 Београд, 05.10.2015. године